Nyheder

Testikelkræft er udbredt i vesten.

Danmark topper med kedelig statistik...

I forbindelse med det igangværende verdensmesterskab i fodbold offentliggjorde engelske forskere i fredags resultatet af en ny stor undersøgelse om testikelkræft. Undersøgelsen fastslår, at testikelkræft er langt mere udbredt i Europa end f.eks. Japan og Sydkorea.

En ny statistik fra den engelske kræftorganisation British Cancer Research, placerer Danmark og Tyskland øverst på listen over lande i verden målt på udbredelsen af testikelkræft med hhv. 10,4 mænd pr. 100.000 mænd i Danmark og 8,9 mænd pr. 100.000 mænd i Tyskland.

Sydkorea og Nigeria ligger i bunden begge med 0,6 mænd pr. 100.000 mænd, mens lande som Italien har ca. 5,8, Frankrig 6,3, Spanien 3,8 og England med 5,6 mænd pr. hundredtusinde mænd.

Professor dr.med. Gordon McVie fra det engelske kræftforskningsinstitut siger: ”Statistikken viser, at specielt hvide mænd med høj økonomisk baggrund er mere udsatte for at udvikle testikelkræft sammenlignet med sorte og asiatiske mænd”.

Årsagen til testikelkræft er fortsat uvis, men rammer typisk yngre mænd i alderen 15 – 45 år, men forskerne har muligvis fundet et gen, som kan være forbundet til en genetisk forstyrrelse i det såkaldte X kromosom.

Den mest udbredt risiko opstår hos de mænd, hvor en testikelsten ikke udvikles korrekt eller bliver tilbageholdt og ikke falder ned i pungen, men arvelighed spiller en måske endnu større rolle.

Har man f.eks. en bror der har testikelkræft, er risikoen hele otte gange større end, hvis der ikke er tidligere tilfælde i familien.

Antallet af mænd der er blevet ramt af testikelkræft er nærmest eksploderet siden starten af 1970´erne. Alene i England er antallet af tilfælde steget med 84 % over de seneste 30 år og ca. 1.800 engelske mænd får hvert år stillet diagnosen testikelkræft.

Mænd bør omgående søge læge hvis de føler en eller anden form for ujævnhed eller opsvulmning af testiklerne eller hvis de føler smerte eller anden form for ubehag i pungen.

Kilde: Reuters Health, juni 2002