Nyheder

Gymnastik styrker pigers knogler

Gymnastik forbygger mod knogleskørhed

En mindre undersøgelse af kvindelige gymnaster der regelmæssigt træner gymnastik og andre former for vægttræningsøvelser har vist, at disse piger meget sjældent udvikler knogleskørhed senere hen i livet. Knogleskørhed er en livsstilssygdom, der især rammer kvinder i menopausen.

De undersøgte gymnaster havde alle højere værdier af knoglemasse end jævnaldrende og ældre kvinder, som ikke har trænet intensiv gymnastik i deres barndom.

Det mest interessante ved disse nye oplysninger, er det faktum, at træning i en meget ung alder tilsyneladende holder op gennem årene og dermed forhindre knogleskørhed senere i livet.

I USA anslås det, at mere end halvdelen af kvinder i alderen 50 år og derover lider af Osteoporose også kaldet knogleskørhed. Eksperterne mener, at en måde at forebygge knogleskørhed på, er ved at opbygge knoglemassen, mens man er ung.

Den nye undersøgelse har fulgt en række kvindelige gymnaster i periode på over 3 år og sammenlignet gymnasterne med piger der ikke træner gymnastik. Pigerne var alle i alderen omkring 11 år da undersøgelsen blev påbegyndt. De piger der ikke trænede gymnastik var alle aktive indenfor andre sportsgrene som fx basketball, fodbold, tennis o. lign.’

Gymnaster havde alle en klart højere knogledensitet (knoglestyrke) samt en lidt lavere rygsøjle og lidt kortere lårben samt en lavere fedtprocent. I den 3-årige periode opbyggede gymnasterne knogledensitet på flere områder .

Der var ingen forskel på de to grupper i forbindelse med optagelse af Calcium og andre vigtige mineraler, der har betydning for opbyggelse af knogledensitet.

Andre undersøgelser har tidligere påpeget dette fænomen på trods af, at de unge kvindelige gymnaster ofte lever på en streng diæt med forsinket fysisk udvikling, forsinket menstruation osv.

Lægerne mener, at den form for muskelopbygning som gymnasterne udsættes for påvirker knogledensitet, der samtidig forøges.

Kilde: Journal of Pediatrics 2002, 141:211-216