Nyheder

Flere senge er ikke nok

Amterne skal have større frihed til at selv fordele pengene til sundhedsvæsenet, mener speciallægernes formand.

”Det er ikke kun et spørgsmål om antallet af sengepladser. Det drejer sig også om kapaciteten til at undersøge og behandle patienterne. Når indlagte patienter for eksempel er nødt til at vente en måned på almindelig røntgenundersøgelse, er det at bruge pengene meget uhensigtsmæssigt,” siger Arne Borgwardt, formand for Foreningen af Speciallæger, til Webdoktor. Han mener, at interne ventelister er meget belastende og gør systemet ineffektivt. Udtalelsen er en kommentar til den seneste tids debat mellem folketingsmedlem Jørgen Winther (V) og sundhedsminister Arne Rolighed (S) om nedlæggelsen af medicinske sengepladser før og efter regeringsskiftet i 1993. Jørgen Winther mener, at årsagen til de pressede medicinske afdelinger er nedlæggelsen af 1.200 sengepladser siden 1993, men Arne Rolighed besvarer kritikken med, at der blev nedlagt 1.900 senge under den borgerlige regering.

Men problemet er ifølge speciallægernes formand mere komplekst.

”Jeg tror, vi skal prøve at få fjernet de indre flaskehalse i sundhedsvæsenet, så vi kan få nogle smidige og sammenhængende behandlingsforløb. Folk skal hurtigt igennem, det øger tilfredsheden, og det sparer vi også mange penge ved” siger Arne Borgwardt.

Han mener, at en del af problemerne stammer fra, at politikerne på Christiansborg vil bestemme for meget i forhold til sygehusbudgetterne. Ofte presset af den offentlige debat og stærke patientorganisationer, og det inkluderer som regel ikke de svage gamle. Dem er der ikke så stor politisk interesse for, og de er dårlige til at gøre opmærksom på sig selv.

”Der er gået for meget sundhedspolitik i styringen, og det er uheldigt for sundhedsvæsenet,” siger han, og foreslår, at amterne får større frihed til at selv at fordele pengene.

”Regeringen skal lade være med i så høj grad at øremærke pengene til bestemte projekter som for eksempel hjerteplan, psykiatriske enestuer, kræftplan osv. I stedet skal den give amterne et rummeligt budget, som de enkelte amter selv skal styre. Amterne har et andet og bedre kendskab til, hvordan det kan gøres mest hensigtsmæssigt,” siger Arne Borgwardt, som mener, at bevægemulighederne på de enkelte sygehuse i dag er meget begrænsede. Amterne er nødt til at følge regeringens anvisninger, selvom der for eksempel var større brug for at udvide røntgenkapaciteten eller operationskapaciteten for at få patienterne hurtigere igennem et behandlingsforløb.

”Det er nødvendigt med større handlefrihed for at drive sygehusvæsenet mest fornuftigt, og det må gerne ske i et samarbejde mellem de enkelte amter, ligesom i dag. Det er ikke altid nødvendigt, at hvert amt får en bestemt specialafdeling. Hvis vi i amterne kan hjælpe hinanden, udnytter vi ressourcerne bedst muligt,” siger formanden for Foreningen af Speciallæger Arne Borgwardt.