Nyheder

Nye P-piller ligner de tidligere udgaver.

Indholdet i P-piller har ændret sig gennem årene.

Indholdet i P-piller har ændret sig gennem årene med det formål, at reducerer den helbredsmæssige risiko - først og fremmest risikoen for blodpropper og hjerteanfald.

I sidste uge offentliggjorde hollandske forskere nye oplysninger i forbindelse med en international konference om svangerskabsforebyggelse, at tredjegenerations P-pillen har de samme risici som andengenerationspillerne.

Risikoen for et slagtilfælde hos yngre kvinder på grund af P-piller er fortsat minimal. Risikoen blandt denne gruppe forøges ifølge forskerne fra 3 ud af 10.000 til 6 ud af hver 10.000.

Både anden- og tredjegenerationspillerne indeholder et lavere indhold af hormonet østrogen end førstegenerationspillerne, der havde et højt indhold af dette østrogen. Hormonet bliver sat i forbindelse med blodpropper og risiko for hjerteanfald.

Professor Ale Algra fra universitetshospitalet i den hollandske by Utrecht har netop afsluttet en undersøgelse af 203 kvinder, der alle har været ramt af en blodprop. Disse kvinder var alle i alderen 18 – 49 år og blev sammenlignet med 925 raske kvinder.

Undersøgelsen konkluderer, at risikoen for et hjerteanfald – f.eks. forårsaget af en blodprop er omtrent den sammen ved brug af den seneste generation af P-piller. Undersøgelsen peger også på, at der statistisk er for få kvinder, der fortsat anvender første generationspillerne til at konkluderer noget om disse pillers risiko.

Som ved tidligere undersøgelse peger den hollandske undersøgelse også på rygning, forhøjet blodtryk, forhøjet kolesteroltal og diabetes som yderligere risikofaktorer i forbindelse med P-piller. Risikoen for en kvinder der ryger og samtidig tager P-piller er f.eks. firdoblet.

Du kan læse mere om P-piller og blodpropper i det seneste nummer af sundheds- og lægemagasinet Liv&Krop nr. 5, der udkom den 28. januar 2002.

Kilde: Reuters Health februar 2002