Nyheder

Druktur kan forhøje blodtrykket.

Druktur, drikkegilder og fugtige byture kan medfører en stigning i blodtrykket.

Druktur, drikkegilder og fugtige byture kan medfører en stigning i blodtrykket, som ikke opstår ved afbalanceret regelmæssig indtagelse af alkohol, viser nye undersøgelser fra Frankrig og Irland.

De nye oplysninger har afgørende indflydelse på risikoen for hjertesygdomme i den vestlige del af verden, hvor nye undersøgelser har vist en relativ stigning i antallet af hjerteanfald og uregelmæssige hjerterytmer om mandagen i modsætning til ugens øvrige dage.

”Vores nyeste undersøgelser viser, at det umådeholdne weekenddrikkeri medfører psykologiske bivirkninger ligesom drikkeriet har indflydelse på blodtrykket. Denne form for udsving ses ikke i forbindelse med almindelig indtagelse af alkohol” siger overlæge Pedro Marques-Vidal fra INSERM U558 laboratorierne i Toulouse i Frankrig.

Disse kraftige udsving i blodtrykket i forbindelse med umådeholdent drikkeri, kan delvis forklare stigningen i ”mandags hjerteanfald” i den vestlige del af verden. Disse anfald er karakteriseret ved meget høj indtagelse af alkohol i weekenderne, fastslår forskerne i december udgaven af tidsskriftet ”Journal of the American Heart Association”.

Forskerne har dagligt målt blodtrykket og drikkevanerne hos mere end 6.500 mænd i Frankrig og i Nordirland, som indtager alkohol mindst én gang om ugen. Alkoholforbruget i Frankrig var relativt stabilt fordelt over hele ugen med en lille stigning i weekenderne.

Modsat Nordirland, hvor de undersøgte mænd indtog over to tredjedele af deres alkoholforbrug i løbet af weekenden (fredag og lørdag) – et drikkemønster der har karakter af regulære drukture!

I Frankrig lå blodtrykket stabilt hos de undersøgte over hele ugen, mens de irske mænds blodtryk toppede om mandagen og faldt igen hen over tirsdagen. I Irland steg både det systoliske og det diastoliske blodtryk (øvre og nedre blodtryk) med en klar sammenhæng mellem indtagelse af alkohol de forudgående 3 – 4 dage og det målte blodtryk.

Undersøgelsen viste også, at mænd der ikke indtog alkohol i løbet af ugen ikke havde daglige udsving i deres målte blodtryk.

Det er endnu ikke klart hvordan alkohol påvirker blodtrykket, men forskerne peger på det forhold, at alkohol påvirker niveauet af natrium (salt) i blodet og i cellerne, idet saltbalancen spiller en afgørende rolle i kroppens evne til at regulere blodtrykket.

I Frankrig indtages alkohol typisk i forbindelse med indtagelse af måltider, med efterfølgende langsom optagelse af alkohol i blodet. Indtagelse af alkohol på tom mave kan have indflydelse på kroppens metabolisme (stofskifte).

Kilde: Tidsskriftet Hypertension 2001:38:1361-1366