Nyheder

Frugt og grønt er sundt.

Flere undersøgelser i gang

Vi bør fortsat spise 600 g frugt om dagen. Det meddeler Fødevaredirektoratet på baggrund af, at der i pressen har været sået tvivl herom. Men forskerne i Fødevaredirektoratet er ikke i tvivl om, at frugt og grønt er sundt. Der er kun tvivl om hvorfor!

Forskerne arbejder på at forstå, hvorfor og hvordan frugt og grønt fremmer sundheden. I den forbindelse har de bl.a. undersøgt, om antioxidanter kan forklare, at frugt og grønt beskytter mod mange sygdomme. Undersøgelsen viser, at antioxidanter ikke er hele forklaringen, og det er af medierne blevet tolket som om, at frugt og grønt ikke er sundt. Det er ikke rigtigt.

"Frugt og grønt beskytter faktisk mod en lang række sygdomme, herunder kræft og hjerte-kar-sygdomme, selv om videnskaben endnu ikke kan forklare præcist hvorfor. Der er bestemt ikke noget i undersøgelserne, der tyder på, at man kan få for meget frugt og grønt. Man kan heller ikke ud fra undersøgelserne sige, at antioxidanter er usunde, sådan som de findes i frugt og grønt. De er både sunde og vigtige for os", siger sektionsleder Lars Ove Dragsted, Fødevaredirektoratet. Undersøgelser foretaget på udenlandske laboratorier tyder dog på, at man skal være forsigtig med antioxidanter i pilleform, når de tages i meget store doser.

Flere undersøgelser i gang

I en række undersøgelser har Fødevaredirektoratet, i samarbejde med Forskningsinstitut for Human Ernæring og flere andre forskningsinstitutioner, undersøgt om frugt og grønt virker som antioxidanter hos mennesker. De frivillige forsøgspersoner fik som basis en kost helt uden frugt og grønt i flere uger. Undervejs i forløbet fik de så i en periode en enkelt kostkomponent fra frugt/grønt gruppen. Indtil videre er der udført undersøgelser med frugtjuice, persille, drueskal og grøn te. Før, under og til sidst i undersøgelsen er det blevet undersøgt, hvor meget oxidativ skade, forårsaget af iltradikaler, forsøgspersonerne havde i blodet. Frugt/grønt komponenterne havde relativt lille indflydelse på antallet af oxidative skader. Set over perioderne uden frugt og grønt var der helt generelt et fald i antallet af oxidative skader i blodet.

Hvis frugt og grønt skal virke som antioxidant, skal de oxidative skader falde, når vi får det, og stige, når vi ikke får det, men forskerne i undersøgelsen har altså observeret det stik modsatte. Det betyder, at det næppe er som antioxidanter, at frugt og grønt forebygger kræft og hjertesygdomme. Deres positive virkninger kan bero på mange andre forhold, og det er forskerne netop nu i gang med at undersøge i en stor undersøgelse, hvor frivillige forsøgspersoner får samme basalkost med eller uden 600g frugt og grønt om dagen.

Mangler viden

Det vil være meget forkert at opfatte de foreliggende resultater sådan, at frugt og grønt på en eller anden måde nu er usundt, eller at vi skal undgå dem for at opnå færre oxidative skader. Vi ved slet ikke, om oxidative skader er specielt usunde, når de er der i moderat mængde. De kan endda være vigtige for, at vi regulerer vores forsvarsevne korrekt, og de kan måske være signaler til vigtige fysiologiske processer som f.eks enzyminduktion, udvidelse af blodkar, eller håndteringen af jern og C-vitamin i kroppen.

Det vil også være forkert at opfatte det sådan, at antioxidanter i moderate mængder er farlige. Det er de normalt ikke. Og de er rigtig gode til at undgå ældning og harskning af fødevarer. Derfor bruges de også som sikre tilsætningsstoffer. Men megadoser af enkelte antioxidanter kan være betænkelige at tage som kosttilskud, eftersom vi endnu ikke rigtig forstår de oxidative processer i vores krop. Det har Fødevaredirektoratets undersøgelser jo også understreget.

Måske forstyrrer sådanne doser de fine redox-balancer, der er vigtige for vores sundhed. Sikkerheden ved megadoser af antioxidanter som kosttilskud er altså ikke i orden, og der er eksempler på, at de kan være livsfarlige. Derfor deltager Fødevaredirektoratet også i internationalt samarbejde om at fastslå de øvre sikre grænser for antioxidanter.

Kilde: Fødevaredirektoratet.