Nyheder

D-vitamin beskytter mod knogleskørhed.

Højdosis hver 4. måned virker

Højdosis af D-vitamin som en del af den samlede kost, vil for meget beskedne udgifter kunne reducerer antallet af knoglebrud hos ældre med mere end 20%, viser ny engelsk undersøgelse.

Knogleskørhed også kendt som osteoporose er en knoglesygdom, som typisk rammer ældre (især kvinder), men forskere på Cambridge universitet i England har gennem nye undersøgelser vist, at højdosis af D-vitamin indtaget hver fjedre måned reducerer risikoen for knoglebrud blandt de 65 til 80-årige ganske betydeligt.

Det totale antal af knoglebrud i undersøgelsen blev reduceret med næsten 22% og frakturer relateret til osteoporose blev reduceret med 33%. Den seneste undersøgelse er netop blevet offentliggjort den 1. marts i det ansete lægetidsskrift The British Medical Journal.

Hoftebrud, håndled- og rygsøjlebrud er de mest almindelige former for knoglebrud forårsaget af osteoporose.

Lederen af undersøgelsen professor i kliniske gerontologi dr.med. Hay Tee Khaw siger:

”resultatet af den nye undersøgelse har markant betydning for den almene sundhedspolitik og viser at D-vitamin kan bruges som et forebyggende supplement mod osteoporose”.

Tidligere undersøgelser har vist, at D-vitamin var virksomt sammen med mineralet calcium ligesom de tidligere undersøgelser primært har fokuseret på kvinder, der er 4 gange så udsat for osteoporose som mænd er.

Omkostninger ved behandling af knoglebrud i forbindelse med osteoporose er meget høje modsat en forebyggende behandling af højdosis D-vitamin – fx vil en D-vitamin kur hver 4. måned koste rundt regnet 10 kr. årligt.

Den engelske undersøgelse omfattede 2.686 heraf 2.037 mænd og 649 kvinder, der deltog i forsøget i en periode på 5 år. Halvdelen af de medvirkende modtog aktivt D-vitamin, mens resten fik placebo medicin.

Kilde: The British Medical Journal, marts 2003