Nyheder

Sundhedsportaler på vej frem igen.

Tre af Tjekkiets største private forsikringsselskaber er parat til at yde tilskud til kunder, som benytter webbaserede sundhedsportaler, for at sikre sig mod eventuel sygdom. Forsikringsselskaberne anerkender i stigende grad Internettet, som en form for virtuel lægekonsultation, der bliver stadig mere populær.

Firmaerne Skoda, OZP og Metal-alliance Health Insurance er alle private sygeforsikringsselskaber i stil med Sygesikring Danmark. De tre firmaer annoncerer med, at de vil yde tilskud til netkonsultationer hos sundhedsportalen www.lekarna.cz frem til jul, hvorefter de tre selskaber vil vurderer effekten af denne form for sundhedskonsultationer.

Den nye service koster 6 US $ pr. konsultation. Mere end 40 tjekkiske medicinske eksperter er til rådighed indenfor specialer som fx gynækologi, dermatologi, psykiatri, neurologi og farmakologi.

En af Tjekkiets ledende læger Pavel Kubicek der er med i projektet siger: ” det er logisk, at vi begynder at udnyttet Internet teknologien på nye måder i takt med at hele teknologien gennemtrænger vores samfund mere og mere samtidig med, at stadig flere har adgang til Internettet”.

Kubicek fortsætter og siger: ”det vil undre mig meget, hvis ikke denne form for sundhedsservices ikke udvikler sig globalt indenfor sundhedssektoren verden over”.

Den nye sundhedsservice der blev lanceret i august måned, har fra starten tiltrukket sig markant opmærksomhed og interessen har været stor. Svar i forbindelse med en netkonsultation garanteres indenfor 3 dage forudsat, at spørgsmålene ikke er for vagt formuleret. De patienter som i første omgang har gjort brug af ordningen, er typisk travle forretningsfolk og andre der ofte føler, at de ikke har tid til at aflægge et besøg hos deres praktiserende læge. Der er også mange besøgende, som føler det pinligt, at spørge sin læge personligt og derfor foretrækker at være anonym.

Projektlederen Petr Sucharda der til dagligt er leder af Prags Universitets hospital siger til Reuters: ”Jeg er overbevist om, at denne form for Internet konsultation vil eksploderer, idet mange mennesker føler sig forlegne, når de skal stå ansigt til ansigt med deres problemer overfor lægen”.

Lægerne i Prag forventer også, at stadig flere vil benytte muligheden for at ordinerer receptpligtig medicin via Internettet.

Et andet tjekkisk firma tilbyder sundhedsrådgivning, hvor kunderne for 30 US $ om året, kan få medicinske råd fra forskellige amerikanske klinikker via Internettet.

Flere tjekkiske læger har taget varmt i mod det nye tilbud, som giver patienterne en ekstra chance for at få sundhedsrådgivning, som et godt supplement til den praktiserende lægeordning.

Lederen af de medicinske selskab i Prag dr.med. Lubos Petruzelka siger: ”sandheden er, at denne form for online sundhedsservices udvider patientgruppen således, at stadig flere mennesker får mulighed for at konsulterer en medicinsk ekspert”

Kilde: Reutes Health november 2002