Nyheder

Ny forklaring på brystkræft blandt sorte kvinder.

Årsagen skyldes den hastighed, hvormed brystkræften udvikler sig og skyldes formentlig biologiske forhold.

Siden starten af 1990´erne har det været kendt, at sorte afroamerikanske kvinder har en højere dødelighed på grund af brystkræft end kvinder fra andre etniske grupper. Årsagen skyldes den hastighed, hvormed brystkræften udvikler sig og skyldes formentlig biologiske forhold.

Forskere fra Howard universitetet i USA har muligvis fundet en forklaring på, hvorfor kræftceller hos sorte kvinder spreder sig hurtigere end hos andre kvinder.

Den biologiske forskel mellem afroamerikanske kvinder og andre etniske kvindegrupper ligger i sammensætningen af østrogenreceptorer ifølge lederen af det amerikanske forskerhold Dr. Indra Poola, der er forsker i biokemi og molekylærbiologi på Washington universitet.

Østrogen receptorer er et protein på celleoverfladen, der binder østrogen til den kvindelige krop. Alle normale brystceller indeholder østrogenreceptorer og i visse tilfælde findes de også i kræftceller. Når dette er tilfældet, vil østrogenet medvirke til at fremme væksten af en brystkræftcelle.

Stoffet Tamoxifen gives i visse tilfælde til kvinder, der har fået konstateret kræft for, at blokerer for forbindelsen mellem østrogen og østrogenreceptorerne i et forsøg på at få kræftcellerne til at mindskes.

Forskerne har indtil nu fundet fire typer af østrogenreceptorer, der er kendetegnet ved at regulerer mængden af østrogen, der når frem til cellerne. Forskerne har en teori om, at det er typen og mængden af disse receptorer, der afgør væksten af en kræftcelle.

I normalt væv fordeler de forskellige typer af receptorer sig i et internt forhold som f.eks. 1:2:3, mens i en kræftcelle ændres denne balance.

Forskerne har undersøgt 24 forskellige kræftcelleprøver fra afroamerikanske kvinder og fandt af antallet af specielt en form for østrogenreceptorer også kaldet beta-østrogenreceptorer, var lavere end sammenlignet med andre etniske kvindegrupper.

Forskerne mener, at netop denne type receptorer har en særlig beskyttende virkning imod udviklingen af kræftceller, såfremt disse receptorer er tilstede i ”normal” mængde.Tidligere undersøgelser har vist, at der er forskelle mellem afroamerikanske og hvide kvinder i sammensætningen af netop østrogenreceptorer.

Indra Poola afslutter med at sige ”de seneste resultater kan få afgørende betydning for udviklingen af en effektiv medicinsk behandling af brystkræft hos kvinder”.

Kilde: Cancer 2002;94:615-623