Nyheder

Fiskesauce kan være kræftfremkaldende.

Kinsesiske sundhedsmyndigheder advarer...

En speciel kinesisk gæret fiskesauce, som fremstilles og sælges i det sydlige Kina og flere andre steder i Sydøstasien er muligvis årsag til usædvanligt mange tilfælde af spiserørskræft i Kina, viser en ny kinesisk undersøgelse.

Undersøgelsen omfatter mere end 1.200 personer med spiserørskræft, der alle dagligt spiser fiskesauce af mærket Yulu i Kina og Harm Ha på Filippinerne. Disse personer blev sammenholdt med en tilsvarende kontrolgruppe, der alle var raske og som ikke spiste Yulu.

Personer i Kina og på Filippinerne som regelmæssigt spiser fiskesaucen Yulu, er mere end 3 gange så udsat for at udvikle spiserørskræft, sammenlignet med personer der kun sjældent spiser Yulu.

Desto hyppigere personerne spiser den kinesiske fiskesauce desto højere er risikoen for at blive ramt af spiserørskræft ifølge den kinesiske undersøgelse. Sammenlignes med personer der aldrig spiser Yulu, er risikoen næsten 16 gange større for at udvikle spiserørs cancer.

Rygning og alkohol er kendte årsager til spiserørskræft, men ifølge den nye undersøgelse er det kun rygning, der påvirker spisning af fiskesauce. Kombinationen af Yulu og tobak forøger tilsyneladende risikoen yderligere.

Lederen af undersøgelsen dr.med. Li Ke fra Shantou University siger: ”Vores forskning viser, at der er en klar sammenhæng mellem indtagelse af denne gærings fiskesauce og risikoen for at udvikle spiserørskræft”.

Forskerne besluttede at studerer sammenhængen mellem Yulu og spiserørskræft for at undersøge om føden spiller nogen rolle i forbindelse med udvikling af spiserørskræft i området omkring Guangdongprovinsen i det sydlige Kina. Yulu er meget populært i hele dette område og det var derfor nærliggende at undersøge netop fiskesauce, som er en væsentlig bestanddel i den kinesiske madlavning. Fiskesauce bruges som smagsforstærker på samme måde, som vi i Vesten bruger salt i vores madlavning.

På baggrund af resultaterne af den kinesiske undersøgelse anbefaler lægerne nu, at hele det sydlige Kina begrænser brugen af Yulu.

Forskerne ved fortsat ikke hvorfor fiskesaucen tilsyneladende fremmer spiserørskræft, men de mener, at stoffer i fiskesaucen fremmer den negative effekt af kemiske kræftfremkaldende stoffer i tobak.

Kilde: International Journal of Cancer 2002;99:424-426