Nyheder

Kontrol med poliovirus

Vildfaren poliovirus kan være en alvorlig trussel i fremtiden, når ingen bliver vaccineret mod sygdommen længere.

I Danmark går jagten snart ind på laboratorier, der ligger inde med levende poliovirus. Sygdommen polio er ved at være udryddet i hele verden, og derfor skal der være grundig kontrol med, hvad der er af inficeret materiale i små og store laboratorier verden over. Det kan være i form af prøver fra afføring og fra sekreter fra luftvejene, men også i form af prøver fra for eksempel kloakvand og kloakslam, der kan være taget i helt andet øjemed, skriver Statens Serum Institut i EPI-NYT. Hvis prøverne ikke opbevares forsvarligt, risikerer man udslip, og sker det på et tidspunkt i fremtiden, hvor man ikke længere vaccinerer mod polio, vil man skulle starte forfra med at udrydde sygdommen. Polio kan give børnelammelse, og det smitter gennem mad og drikkevand, som er forurenet med afføring:

Det er en kampagne, som WHO startede i 1988 for at udrydde polio, der nu giver så gode resultater, at man vil arbejde på at kunne erklære verden for poliofri i 2005.

I 1988 blev omkring 350.000 personer ramt af sygdommen, men sidste år var tallet faldet til 2.857. Det skyldes først og fremmest omfattende vaccinationsprogrammer i de lande, hvor der stadig er polio. I dag drejer det sig om 20 lande, i 1988 var der seks gange flere. Det er det sydlige Asien og i Afrika, syd for Sahara, at polio stadig findes. Dog er der netop konstateret polio i Bulgarien hos et 13 måneder gammelt barn.

I Danmark er der ikke set nye tilfælde af polio siden 1976, men for at kunne blive kaldt for en poliofri region, må der ikke have været levende poliovirus i landet i tre år. Der stilles også krav til opsporing og registrering af poliovirus, og derfor sender Statens Serum Institut om kort tid brev ud til alle laboratorier for at få oplysninger om deres smittemateriale.

”Sandsynligvis vil levende poliovirus fremover blive samlet på nogle få depoter i verden,” siger reservelæge Peter Henrik Andersen fra Statens Serum Institut.

Der vil også ske ændringer i vaccinationerne.

”Vi vil fortsætte med at vaccinere i nogle år endnu, men vi skal væk fra den flydende vaccine, hvor levende virus bliver givet på et stykke sukker, fordi virus kan risikere at ændre sig og dermed give mere sygdom. I stedet skal vi nøjes med give indsprøjtninger med dræbt virus,” siger han.

Vaccine med dræbt virus vil skulle gives tre gange inden for barnets første leveår og herefter en gang ved femårsalderen.

Statens Serum Institut er i øjeblikket i gang med at opføre en fabrik, hvor man skal fremstille den såkaldte inaktive vaccine af serum med dræbt virus.

Tidligere er det lykkedes at udrydde kopper, og i 1981 gav man den sidste koppevaccination.

Kilde: EPI-NYT, Statens Serum Institut, Uge 19/20, 2001