Nyheder

Selvmord relateres til familien

Selvmord er måske arveligt

Mennesker med en familiehistorie der indeholde selvmord og andre former for psykiske lidelser, er mere tilbøjelige til at vælge selvmord, viser en ny dansk undersøgelse.

Forskere fra Århus universitet har undersøgt 4.262 personers familiehistorie. Personerne var alle i alderen mellem 9 og 45 år og havde alle forsøgt selvmord. Som kontrolgruppe anvendte forskerne 80.238 personer, som aldrig havde forsøgt selvmord.

Undersøgelsen viste, at personer vis nærmeste familie (fx forældre eller søskende) tidligere har begået selvmord, er mere end dobbelt så udsatte for selv at ende i samme situation.

Har der været alvorlige psykiske lidelser blandt den nærmeste familie, er risikoen for selv at forsøge selvmord 50% højere end for personer, der ikke har haft psykisk sygdom inde på livet.

Tidligere undersøgelser har peget på misbrug, depression, asocial adfærd og personligheds forstyrrelser, som årsager til selvmordsforsøg.

I den nye danske undersøgelse påpeger dr.med. Ping Qin, at socioøkonomiske forhold, selvmord og psykisk sygdom i familiehistorien, som vigtige årsager, når man skal vurdere risikoen for selvmord hos en person.

Kilde: The Lancet, 2002;360:1126 - 1130