Nyheder

Vi får vitaminer og mineraler nok

Indholdet af vitaminer og mineraler i danskernes kost er tilfredsstillende, og der er ingen grund til bekymring. Det er ej heller nødvendigt, at vi alle tager vitamin- og mineraltilskud. Vi er sikret den nødvendige mængde ved at spise sundt og varieret. Alle undersøgelser viser, at danskernes kost indeholder rigelige eller tilstrækkelige mængder af langt de fleste mikronæringsstoffer. Den sidste undersøgelse, der dækker perioden 1993-1997, viser, at kostens indhold af størstedelen af de nødvendige næringsstoffer i de overvågede levnedsmidler er stabil – dog har der været nogen variation for jern og kaliumindholdet i rugbrød.

De stoffer vi har sværest ved at indtage, i de anbefalede mængder er, jod og vitamin D. Desuden ses der et lavt indtag af jern hos kvinder i den fødedygtige alder. Mangel på jod kan fremkalde struma. For at forebygge dette, har der siden juli 2000 været regler om obligatorisk berigelse af salt i Danmark. En øget mængde af vitamin D kan fås ved at spise mere fisk eller være mere ude i dagslys.

Kilde: ”Er danskernes kost drænet for vitaminer og mineraler ?”, Arne Astrup et al. Ugeskrift For Læger 163/10 5. marts 2001.