Nyheder

Hver cigaret forkorter livet

Hver cigaret forkorter livet med et kvarter.

Danske kvinder har en kedelig verdensrekord – de dør af rygerlunger. Rygerlunger er den oversete folkesygdom.

Journalist Eva Lisby,

I Danmark dør flere kvinder af kronisk obstruktive lungelidelser, rygerlunger, end noget andet sted i verden. Tallet er tre til fire gange højere end i Tyskland, som ligger på 2. pladsen.

Rygerlunger er folkesygdommen, ingen snakker om. En lavstatussygdom, som oven i købet er selvforskyldt, men som rammer hver femte storryger. Sygdommen viser sig ved kronisk bronkitis og ved en lungefunktion, der går ned ad bakke tre gange så hurtigt som normalt med alderen.

Overlæge, dr.med., Martin Døssing på medicinsk afdeling, Frederikssund Sygehus bruger ikke mange omsvøb, når han taler om den store gruppe patienter, som ligger i hver fjerde seng på landets medicinske afdelinger - hvis de da ikke sidder isolerede i deres små lejligheder uden at kunne noget. Sammen med en statistiker og to lægelige kolleger har han i denne uge en kommentar i Ugeskrift for Læger om ”Epidemien ingen tør se i øjnene.” Med epidemien menes rygeepidemien.

Ifølge Martin Døssing er der sket en fordobling i antallet af kvinder med rygerlunger over de sidste 10 år, og i Danmark er der i alt omkring 2-300.000 mænd og kvinder med rygerlunger. Men sundhedsvæsenet er ikke rustet til det, for bemandingen har ikke fulgt stigningen i patientantallet.

”Vi er så usselt bemandet med lungemedicinske læger, men der er ingen vilje fra politisk side til at bevilge flere ressourcer, fordi det er en lavstatussygdom,” siger Martin Døssing. Han mener, at patienterne i Danmark bliver behandlet meget dårligere end i andre lande, hvor man som standardbehandling tager hjem til patienterne og ser, hvad de ikke kan og har brug for at få trænet op.

”Selve sygdommen er der ikke så meget at gøre ved, udover at man kan hjælpe patienterne til at holde op med at ryge, for det kan bedre deres lungefunktion,” siger han.

Noget andet, lægerne kan gøre, er at give patienterne klar besked om deres sygdom og dermed forhindre, at de får en masse overflødig medicin.

”Mange har fået at vide af deres egen læge, at de har astma og ikke rygerlunger. Det er jo en meget finere sygdom at have, og så får de en masse medicin, som ikke hjælper. Men der er så meget andet og bedre, de kunne bruge deres penge på end overflødig medicin og cigaretter,” siger Martin Døssing.

Stop rygning

Det vigtigste for Martin Døssing at få ud i forbindelse med det rekordhøje antal af dødsfald på grund af rygerlunger er, at det er farligt at ryge.

”Folk ved stadig ikke, hvor farligt det er, men rygning er det samme som at spille russisk roulette med tre skud i kammeret: Hver anden ryger dør i utide af rygerelaterede sygdomme, og har man rygerlunger bliver man kvalt langsomt over fem til ti år,” siger Martin Døssing og tilføjer, at hver cigaret forkorter livet med et kvarter.

”Det betyder, at rygere gennemsnitligt mister otte til ni år af deres liv,” siger han.