HIV-virus farligst fra kvinder.

Ny undersøgelse viser, at smitterisikoen er større for HIV-positive kvinder, der smitter sin mandlige seksuelle partner end for HIV-positive mænd, der smitter deres kvindelige partner.

Et nyt heteroseksuelt studie af par i Zambia påviser en større smitterisiko fra HIV-positive kvinder, der smitter deres seksuelle partner, end fra HIV-positive mænd.

Mere end 80 procent af alle HIV-positive lever i Sahara området i Afrika, hvor heteroseksuel sex er den mest udbredte smittekilde. Den nye undersøgelser viser en hidtil ukendt smitteforskel fra kvinder til mænd sammenlignet med smitte fra mænd til kvinder.

Dr. Med. Grace M. Aldrovandi fra University of Alabama, Birmingham undersøgte mere end 1.000 heteroseksuelle par i Zambia i et forsøg på at kortlægge, hvorledes HIV-virus spreder sig fra kvinder til mænd og omvendt. Før selve undersøgelsen var en person blandt hver par konstateret HIV-positiv og den anden var konstateret HIV-negativ.

I en periode over 5 ½ år blev hvert par testet for HIV hver 3. måned. Alle par blev tilbudt gratis kondomer og medicinsk hjælp under hele perioden, men de fleste par oplyste, at de fortsatte med at dyrke ubeskyttet sex under hele forsøgsperioden.

Aldrovandi og hendes kollegaer sammenlignede 109 ”smittebærere”, der smittede deres partner i forsøgsperioden med 208 ”ikke-smittebærere”, hvis partnere forsat var HIV-negative da forsøget blev afsluttet.

Mængden af HIV-virus i blodet var generelt højere hos ”smittebærerne” sammenlignet med ”ikke-smittebærere” – navnlig blandt de kvindelige ”smittebærere”. Undersøgelsen blev offentliggjort i juliudgaven af tidsskriftet Journal AIDS Research and Human Retroviruses.

Kvinder med mellem 10.000 – 100.000 virusenheder pr. milliliter blod udviste 4 gange større risiko for at smitte deres seksuelle partner end kvinder med mindre en 10.000 virusenheder pr. milliliter

blod.

Kvinder med mere end 100.000 virusenheder pr. milliliter blod udviste 7 gange større risiko for at smitte deres mandlige seksuelle partner. Blandt HIV-positive mænd med meget højt indhold af virusenheder i blodet, blev der kun konstateret en svag stigning i risiko for at smitte sin seksuelle partner.

Modsat tidligere opfattelser viste undersøgelsen, at kvinder er lige så stærke smittekilder som mænd, når det gælder overførelse af HIV-virus til sin seksuelle partner.

Resultatet af undersøgelsen i Zambia konkluderer at mængden af HIV-virusenheder i blodet har markant betydning for smitterisikoen – navnlig fra HIV-positive kvinder til deres mandlige seksuelle partner.

Dr. Aldrovandi slutter af med at konstatere at ”Set i lyset af de nuværende sundhedsbudgetter i det meste af Afrika, er der ingen mulighed for sænke mængden af virusenheder hos de smittede personer. Udviklingen af en effektiv og billig vaccine er formentlig den bedste og eneste mulighed for at bekæmpe den voksende AIDS epidemi i verdens fattigste lande”.

Kilde: AIDS Research and Human Retroviruses 2001, 17: 901-910, Reuters Health, august 2001