Titel: Gylp
Adresse: http://www.webdoktorportal.dk/index.php?id=541


Gylp, børn

Bjerager, Mia, læge

Hvad er gylp ?
Hvem gylper?
Hvilke symptomer ses ved gylp?
Hvordan smitter gylp?
Hvordan behandles gylp?
Prognose

 

Hvad er gylp ?

Ved gylp forstår man, at en mindre mængde føde (mælk) kommer op i munden igen efter et måltid. Det kan være svært at vurdere, hvor stor en mængde mælk, da det tit ser voldsomt ud, men egentlig ikke er så mange milliliter.
Gylpning hos spædbørn kan være symptom på, at børnene er syge af anden grund, f.eks. af en urinvejsinfektion. Man bør derfor altid overveje denne mulighed, hvis barnet har feber, virker pjevset og pirreligt eller taber i vægt.
Almindeligvis skyldes gylp at musklen mellem spiserøret og mavesækken (cardia) ikke lukker sig helt, efter maden er passeret ned i mavesækken. Derfor skvulper noget af maden tilbage til spiserøret og op i munden efter måltiderne. Hvis dette står på igennem længere tid, og hvis muskelen mellem spiserøret og mavesækken er udtalt slap, bliver slimhinden i den nederste del af spiserøret irriteret. Da maveindholdet, især når barnet bliver nogle måneder gammelt, er surt pga. mavesyren, opstår der nærmest en betændelsestilstand. Barnet bliver irriteret, forpint og grædende, når det gylper.

 

Hvem kan få gylp ?

Den lidt slappe maveport er nærmest en fysiologisk og normal tilstand i de første leveuger. Især børn, der spiser meget hurtigt og grådigt og måske sluger en masse luft, kan have tendens til at gylpe.
De fleste børn holder op med at gylpe, når de bliver omkring 6 måneder og begynder at spise fast føde.

 

Hvilke symptomer ses ved gylp ?

Ved den almindelige og nærmest normale form for gylp, gylper barnet almindelig og nærmest ufordøjet mælk op i mindre mængder. Man kan se på barnet, at det måske er lidt uroligt før det gylper, men virker på ingen måde generet af dette.
Denne form for gylp kræver ingen særlig behandling, blot kan man lære at håndtere barnet roligt efter måltiderne osv. (se nedenfor).
Nogle børn gylper meget og også i lang tid efter måltiderne. Børnene virker forpinte og skrigende. Man kan se på dem at gylpet generer dem, når det kommer op i munden.
Selve gylpet kan være klumper af hvid mælk med klar væske, der løber ved siden af.
Denne type børn er det som regel ikke nok at håndtere roligt for at undgå gylpningen. De skal behandles med medicin for at behandle den betændelse, der er opstået i den nederste del af spiserøret. Hvis det er børn, der får flaske, kan man også tilsætte noget, der gør mælken tykkere og stivere.
Man skal altid opsøge lægen hvis barnet taber sig i vægt, for normalt gylper børn ikke så meget at dette sker. De spiser bare noget mere for at kompensere for det, de gylper ud.
Hvis barnet taber sig og gylper meget efter hvert måltid, skal man overveje, om de har mavemundsforsnævring eller andre sygdomme i deres mavetarmkanal.
Man skal altid søge læge hvis et spædbarn har feber, virker irritabelt og pjevset.

 

Hvordan smitter gylp ?

At gylpe er ikke en tilstand, der på nogen måde smitter. Den lidt slappe mavemund forekommer hyppigere i nogle familier end i andre.

 

Hvordan behandles gylp ?

Den almindelige normale gylpen skal ikke behandles. Men man kan tildels undgå gylperiet, hvis man sørger for at barnet sidder/ligger lidt mere lodret ved brystet under måltiderne. Efter måltidet skal man forsøge at holde barnet i ro. Man skal undgå at skifte ble før efter noget tid. Man kan også hæve hovedgærdet lidt i liften eller vuggen.
Hvis barnet er generet af gylperiet, kan man hos børn, der spiser modermælkserstatning tilsætte noget stivelse, Johannesbrødskernemel eller Aprestegum. Dette gør mælken mere stiv, så den ikke så let ryger op af mavesækken igen.
Det kan også være nødvendigt at behandle barnet medicinsk for at behandle den betændelsesagtige tilstand, der er i den nederste del af spiserøret.

 

Prognose

Prognosen er god. Hos langt de fleste børn bedres tilstanden af sig selv i løbet af de første måneder. Hos enkelte børn varer gylperiet ved, og medicinsk behandling kan være nødvendig også efter 6 måneders alderen.
Ganske få børn må opereres for denne tilstand.

 


Webdoktor Portal • Kollegievej 6 • DK-2920 Charlottenlund • Tlf.: 70 25 85 55 • email : infowebdoktorportal.dk