Børn og sikkerhed i bilen

             

 Hvad siger loven? 

 

 Børn i alle aldre skal spændes fast i bilen. Føreren skal sørge for at passagerer under 15 år er spændt fast. Det er førerens ansvar at børnene sidder i det rigtige udstyr.
Alle børn under 3 år skal være spændt fast i godkendt sikkerhedsudstyr der passer til alder, størrelse og vægt. Reglerne siger også at de 0-3 -årige skal spændes fast før andre passagerer hvis der ikke er seler nok til alle i bilen.
Reglerne for fastspænding af børn gælder også for varebiler - det er ikke tilladt at køre med passagerer i varerummet.
Der findes enkelte undtagelser fra de nye regler: Taxaer er ikke forpligtet til at medbringe barnestole etc., men må dog køre med mindre børn hvis de sidder på bagsædet. I biler hvor der ikke er monteret seler på bagsædet, er det dog tilladt at have "løse" børn på bagsædet.

 

 Børn i bilen 

 

 Bagudvendte autostole er mindst tre gange så sikre som fremadvendte. Dels fordi de beskytter mod piskesmældsskader og dels fordi belastningen på barnets krop i tilfælde af en kollision er langt mindre, når barnet er bagudvendt. Nogle bagudvendte autostole kan vendes fremad, når barnet bliver så stort, at det ikke har ordentlig plads til benene ved en bagudvendt placering.

Valg af autostol kan være svært. Der er stor forskel på børns højde og vægt i samme alder. Derfor er det svært at give præcise anvisninger på hvornår du skal skifte fra den "ene" type udstyr til det "andet". Du skal derfor altid vurdere ud fra både alder, vægt og højde.

Det spæde barn 0 - 1 år, op til 9-13 kg
Børn under 1 år placeres bedst i en babystol som altid er bagudvendt eller i en "vugge" (MiniBoxette). Årsagen er at såvel stol/vugge som barn er spændt fast. Barnevognskassen/liften med et liftnet over, som spændes fast på bagsædet med bilens almindelige seler, kan anvendes, men er ikke lige så sikker, fordi barnet ikke er fastspændt.

Det lille barn 9 mdr. - 4 år, 9-18 kg
Når barnet vokser ud af babystolen, skal det sidde i en barnestol. De bagudvendte barnestole er mest sikre.

De lidt større børn 4 - 8/10 år, 15-25 kg
I 3-4 års alderen bliver barnet stort nok til at flytte over på en selepude. Selepuden løfter barnet op, så rulleselen kommer til at ligge rigtigt ned over brystet og hoften. Det bedste er selepuder med ryglæn, fordi det sikrer at selen sidder rigtigt.

Det store barn 8 - 10 år, over 140 cm
Når barnet er ca. 140 cm, er det højt nok til at sidde på et almindeligt sæde uden pude og bruge trepunktselen.

 

 Transport af daginstitutionsbørn (Nye regler) 

 

 Generelt er det sikkert, at blive transporteret i bus. Statistikkerne siger at det er omkring 30 gange så sikkert som transport i personbil. Men sker der en ulykke, kan brug af sele begrænse omfanget af skader på passagererne.
Fra 1. oktober 1999 blev sikkerhedsseler ved alle sæder i nye busser (ikke bybusser) lovpligtigt. Hofteseler opfylder de nye krav, dog skal der være trepunktseler på de forreste sæder.
Reglerne gælder for alle nye busser. Der er altså ikke noget krav om seler i ældrebusser. Kører vognmanden med en ældre bus, har han ikke pligt til at montere seler. Institutionen og forældrene kan bede om det og evt. lade selemontering være afgørende for, om de vil bruge netop den vognmand. Eftermontering af seler bør foregå på et autoriseret værksted, så man sikrer sig en korrekt montering.
Er der monteret seler i bussen, skal de anvendes. Det gælder både for gamle og nye busser. Når der er tale om børn under 3 år, er det bedst, at de sidder i udstyr, som passer til deres vægt og alder. Der må kun benyttes barnestole, som er godkendt til trepunktsele(hoftesele).

 
 

 Børn og airbags 

 

 Børn må aldrig sidde bagudvendt på forsædet, hvis der er airbag. Rådet for Større
Færdselssikkerhed anbefaler, at børn der ikke kan sidde i voksensele uden selepude eller andre hjælpemidler - i praksis børn under 140 cm - heller ikke sættes på forsæde med airbag. Årsagen er, at airbaggen udløses med voldsom kraft og kan skade barnet alvorligt. Skal barnet sidde på forsædet, skal airbaggen derfor kobles fra. Det kan gøres i mange bilmodeller, men det må kun gøres af et autoriseret værksted. Hvis du er i tvivl om det kan lade sig gøre, så kontakt eventuelt importøren af dit bilmærke. 
Sætter man større børn på forsæde med airbag, skal sædet altid være skubbet så langt tilbage som muligt, så afstanden til airbaggen bliver så stor som muligt.