Krop og unge

Bagge, Niels, psykolog

Der sker store kropslige forandringer både for drenge og piger. Denne periode med kropslige forandringer kaldes pubertet.

Fysisk vækst: De første synlige tegn på pubertet er den fysiske vækst. Den unge tager 40 % af sin slutvægt på i løbet af 5-7 år og højden øges med op til 8-9 cm om året. Kroppen vokser i en bestemt rækkefølge. Først fødderne, så armene og benene og til sidst selv kroppen. Hjertet vokser til dobbelt strørrelse og lungeomfanget fordobles Der er store individuelle forskellig på, i hvilken alder kropsudviklingen sætter ind. Nogle unge er små længe, mens andre vokser hurtigt til.

Den seksuelle modning: Hos drenge og piger udvikler de seksuelle karakteristika sig:
Pigerne får bryster, bredere hofter og kønsbehåring i skridtet. Pigernes menstruation begynder - hyppigst ved 13 års alderen. Pigerne begynder at producere det kvindelige kønshormon østrogen, der er med til at regulere menstruationen.

Drengenes kønsorganer vokser, de får kønsbehåring i skridtet, behåring på mave og bryst, samt skægvækst i hovedet. De får bredere skuldre og tykkere nakke. Drengene får en dybere stemme - stemmen går i overgang - fordi struben vokser. Drengene får sædafgang for første gang.

Forandringerne af kroppen i puberteten påvirker, hvordan den unge har det følelsesmæssigt og sammen med andre. Pigerne har oftest blandede følelser over deres fysiske vækst og seksuelle modning. Drengene har det ofte godt med de kropslige forandringer og mange nyder den første sædafgang.
Hvis unge skal have en poitiv oplevelse af deres kropslige vækst og seksuelle moding, er det vigtigt at forældrene forbereder den unge på, det der vil ske med kroppen og taler åbent og ærligt med dem om forandringerne, når de står på.