Åreknuder

Dencker, Gitte, jordemoder

Hvad er åreknuder ?

Åreknuder er udposninger på blodårerne (venerne). De er oftest på benene, men ses også på skamlæberne og ved endetarmen (hæmorider).

 

Hvornår optræder åreknuder ?

Mest i den sidste del af graviditeten. Nogle får det tidligere, hvis de i forvejen har tendens til åreknuder.

 

Hvorfor får man åreknuder ?

Man mener, at omkring 40% af alle gravide får åreknuder af et vist omfang i benene. Det skyldes trykket fra den tunge livmoder, der besværliggør blodtilbageløbet i venerne. Blodkarrenes elasticitet forandres også i graviditeten.

 

Hvad kan man gøre ?

Hvis man har tendens til åreknuder, bør man tænke på at forebygge det. Man kan sove med fodenden hævet og sørge for at lave daglige venepumpeøvelser. Om dagen kan man gå med støttestrømper, der strammer godt om benene og hjælper til med at lette blodtilbageløbet. Det kan være nødvendigt at tage strømperne på, inden man står ud af sengen. Det er ikke godt at stå op i mange timer, så hvis arbejdet er stående, skal man måske søge om at lave noget andet i graviditeten.
Mange åreknuder vil forsvinde i løbet af det første halve år efter fødslen. Nogle forsvinder ikke, så dem må man leve med. Er det meget slemt, kan de eventuelt fjernes kirurgisk.