Brystspænding

Dencker, Gitte, jordemoder

Hvordan føles det?

Brystspænding føles, som ordet siger, som en spænding i brysterne. Nogle har det sådan i forbindelse med menstruation og kender fornemmelsen derfra. Udover spænding i brysterne, kan de også være meget ømme. Nærmest bylleømme i en periode. Det kan gøre ondt at blive rørt på brysterne, at gå ned ad trapper, ja, bare at have tøj på.

 

Hvornår optræder brystspænding?

For nogle kvinder er det første sikre graviditetstegn, at brysterne er ømme. Det kan komme allerede samtidig med, at menstruationen udebliver. Andre mærker først brystspænding 5-6 uger henne i graviditeten, og andre igen, har det slet ikke. Brystspænding hører som regel til i den første tredjedel af graviditeten. Ømme bryster kan man have hele graviditeten igennem, men hos en del kvinder, går det over omkring 20. – 24. uge.

 

Hvorfor har man brystspænding?

Graviditetshormonerne påvirker mælkekirtlerne, der allerede tidligt i graviditeten begynder at udvikles. Der er også en øget blodtilstrømning i brysterne.

 

Hvad kan man gøre?

Det eneste, der hjælper lidt, er en støttende BH i rigtig størrelse. Gå ind i en butik, hvor personalet kan vejlede ordentligt om størrelse og type af BH.