Forstoppelse

Dencker, Gitte, jordemoder

Hvordan føles forstoppelse?

Man kan få ondt i maven, særlig hvis man ikke kommer på toilettet flere dage i træk.
Det kan være svært, at få afføringen ud, da den er hård og træg. Man kan føle sig oppustet. Nogle får kvalme.

 

Hvornår optræder forstoppelse?

For de kvinder, der i forvejen har tendens til forstoppelse, kan det komme ret tidligt i graviditeten. For mange kommer det i sidste halvdel af graviditeten, nogenlunde samtidig med, at man begynder at tage ekstra jerntilskud.
Det kan komme og gå, og det er langtfra alle gravide, der oplever at være generet af forstoppelse, men det er en hyppig gene.

 

Hvorfor har man forstoppelse?

Graviditetshormonerne påvirker mavesækken, så tømningen foregår langsommere. Bevægelserne i tarmen, der skal føre tarmindholdet gennem tarmsystemet, bliver langsommere. Forstoppelse er en bivirkning ved jern, og der er en del gravide, der ikke har problemer med forstoppelse, før de begynder at tage jern.

 

Hvad kan man gøre?

Man skal sørge for at drikke meget. Gerne vand, ellers saft eller andet. Ikke te og kaffe, der virker vanddrivende. Det er vigtigt, at der bliver ført meget væske til tarmen, så tarmindholdet kan opsuge væsken, hvorved afføringen bliver mere blød. Nogle får forstoppelse af mælk.
Motion fremmer også fordøjelsen. Det kan bare være at gå eller cykle en tur. I det hele taget er bevægelse godt.
For nogle hjælper det at lave sig faste toilettider, hvis det er muligt.
Spis fiberrigt. Groft brød og grove grøntsager trækker væske til tarmen. Hvis det ikke er nok, kan man på apoteket købe for eksempel hørfrøskaller, der kan drysses på ymer eller lignende.
Nogle har hjælp af et par daglige svesker. Rigtige afføringsmidler vil man normalt ikke give til gravide, men der findes milde afføringsmidler, som gravide godt kan tage. Magnesia for eksempel. Det kan købes på apoteket, men snak med læge eller jordemoder først.
Zoneterapi hjælper i nogle tilfælde – ligesådan kan akupunktur hjælpe.
Hvis forstoppelse skyldes eller forværres af jerntilskud, må man overveje at skifte jernprodukt eller helt undlade at tage jern. Der findes en del forskellige jerntilskud, og nogle producenter hævder, at deres produkt er mindre stoppende end andre. Det gælder for eksempel flydende jern, og organisk jern. Spørg på apoteket.