Hæmorider

Dencker, Gitte, jordemoder

Hvordan føles hæmorider?

De kan gøre ondt. Mest når man er på toilettet, men hvis det er slemt, kan de også gøre ondt, når man sidder. Hvis de er små, er det ikke sikkert, at de gør ondt, men man kan måske føle, at de er der. Det kommer lidt an på, hvor de sidder.

 

Hvornår optræder hæmorider?

Sædvanligvis i den sidste del af graviditeten. Nogle kvinder har tendens til hæmorider i forvejen, de kan godt få dem tidligt i graviditeten. Hæmorider forsvinder ofte efter fødslen.

 

Hvorfor får man hæmorider?

Hæmorider er åreknuder ved endetarmen. Der er et øget tryk på venerne i bækkenet på grund af den voksende livmoder, hvilket gør blodtilbageløbet sværere og åreknuderne opstår. Man mener endvidere, at der muligvis kan være en hormonel betinget ændring i blodkarrene. Forstoppelse og dermed besvær med at komme af med afføringen, er en væsentlig årsag til hæmorider, da det øger trykket ved toiletbesøg.

 

Hvad kan man gøre?

Sørg først og fremmest, så vidt det er muligt, for ikke at være forstoppet, se forstoppelse.
Hvis hæmoriderne skyldes forstoppelse, kan det være hensigtsmæssigt, at tage noget mildt afførende. Snak med læge eller jordemoder.
Venepumpeøvelser, hvor blodcirkulationen øges, er gode øvelser at lave et par gange om dagen. Hvis det gør meget ondt at være på toilettet, kan man smøre lidt bedøvende creme på. Snak med lægen om det.