Kvalme

Dencker, Gitte, jordemoder

Hvordan føles kvalme?

Ofte hører man det omtalt som morgenkvalme, men mange gravide har kvalme på alle tider af døgnet. Nogle har let kvalme, andre har så voldsom kvalme, at de ikke er i stand til at passe hverken arbejde eller andre pligter.
Hvis kvalmen er slem, har man som regel ikke lyst til at spise noget som helst. Om aftenen slipper kvalmen ofte lidt, og den gravide kan spise lidt af det, hun ikke har kunnet få ned i løbet af dagen.

 

Hvornår optræder kvalme?

Fra cirka 5. uge til 14.-16. uge er det mest almindelige tidspunkt for graviditetskvalme.
Der er dog gravide, der må trækkes med kvalme og måske også opkastning i det meste af graviditeten.

 

Hvorfor får man kvalme?

Graviditetshormonet HCG, der dannes i store mængder i de første tre måneder af graviditeten, får en del af skylden for graviditetskvalme. I virkeligheden ved man vist ikke rigtigt, hvorfor nogle gravide får kvalme, og andre ikke gør.
Nogle hælder til den teori, at kvalmen har en psykisk overbygning – en teori der kan være lige så god, eller ligeså dårlig, som alle andre.

 

Hvad kan man gøre?

Hvis der er tale om morgenkvalme, kan det hjælpe at tage lidt at spise, inden man står op. Man kan for eksempel have et par grovkiks og et glas vand stående på natbordet, så det lige er til at kaste sig over, når man vågner.
Tandbørstning kan forværre morgenkvalme – så man kan henlægge den del af morgentoilettet til et andet tidspunkt på dagen.
Nogle gravide provokeres af forskellige lugte. Det kan være parfumelugte, madlugte eller noget helt andet. Man kan prøve at sørge for, at disse lugte ikke er i huset.
Der kan være noget mad, der fremprovokerer kvalme mere en andet. Krydret og fed mad hører ofte til gruppen af madvarer, der efterfølgende kan give kvalme, hvis man har den tendens. Man kan derfor tænke lidt over, hvad man putter i maven og dermed undgå kvalmefremkaldende fødevarer.
Nogle synes, at det hjælper at drikke mælk – andre får kvalme af mælk. Med andre ord er det meget forskelligt, fra gravid til gravid, hvad der giver kvalme. Man må prøve sig frem.
Desværre er den meget voldsomme kvalme som regel ikke udløst af udefrakommende ting som mad eller lugte, og man kan derfor ikke gøre så meget ved det. Man må prøve at få sine omgivelser til at forstå, at selvom man ikke kan se den gravide mave endnu, har man det meget, meget skidt, når man har kvalme, og man har brug for, at der bliver taget hensyn til en.