Plukveer

Dencker, Gitte, jordemoder

Hvordan føles plukveer ?

Ved en plukve bliver maven(livmoderen) hård som en fodbold. Det kan man mærke, når man lægger en hånd på maven, og. andre kan altså også mærke den. Man kan have plukveer, man ikke mærker noget til, men ofte vil man dog føle, at det strammer på maven. Spænder og strammer. Man plejer at sige, at plukveer ikke må gøre ondt. Derfor kan de godt føles ubehagelige. Sommetider kan det være så meget, at man må stoppe op, hvis man er ude at gå. I slutningen af graviditeten kan de også gøre ondt – navnlig hos flergangsfødende.
En plukve kan vare fra få sekunder til flere minutter. Begge dele er normalt.

 

Hvornår optræder plukveer ?

Plukveer kan optræde i stort set hele graviditeten. Nogle har dem allerede fra 12. uge – det er især flergangsfødende. Mange begynder først at mærke noget til dem fra omkring 30. uge. En del gravide vil opleve, at plukveerne tager til i slutningen af graviditeten. Andre vil opleve det modsatte, nemlig at plukveerne tager af til sidst.
Plukveer kan komme og gå helt tilfældigt, men de kan også udløses af, at barnet sparker, eller at kvinden rejser sig, løber, løfter eller får orgasme. Man kan have to om dagen, eller man kan have tyve. Det kan variere fra dag til dag.
Det er ikke til at sige, hvem der får mange plukveer, og hvem der stort set ingen mærker. Men begge dele er normalt, og sikkert er det, at det er lige normalt om man har få eller mange plukveer, og det spår ikke om, hvordan fødslen går.

 

Hvorfor har man plukveer ?

Livmoderen er en stor muskel. En plukve er, når livmoderen trækker sig sammen. Populært sagt er det livmoderen, der øver sig på at lave veer. Kraftige plukveer i slutningen af graviditeten har muligvis til formål at blødgøre og åbne livmoderhalsen lidt.
Meget hyppige plukveer kan være udløst af en blærebetændelse. En sådan skal behandles, blandt andet fordi plukveerne ellers kan udvikle sig til rigtige veer.

 

Hvad kan man gøre ?

Først og fremmest skal man gør sig klart, at plukveer er en normal og fysiologisk ting, der hører med til at være gravid. Man skal ikke være bange for dem – under normale omstændigheder laver de ingen ulykker. I sjældne tilfælde kan plukveer udvikle sig til for tidlige veer, men det sker ikke ret tit. Hvis plukveerne gør ondt lang tid før terminen, bør man konsultere læge eller jordemoder. Hvis de skønner, at der er fare for, at fødslen går for tidligt i gang, vil de råde kvinden til at holde sig i ro.
Men i de allerfleste tilfælde er det normalt og ufarligt at have plukveer. Det kan være irriterende, men man må leve med dem. Er der tidspunkter, hvor de er særligt irriterende, kan man lægge sig på sofaen eller tage et varmt bad, det kan somme tider få livmoderen til at slappe lidt af.