Søvnbesvær

Dencker, Gitte, jordemoder

Hvordan føles søvnbesvær ?

Som oftest kan gravide godt falde i søvn om aftenen, meget godt endda. Men mange vågner i løbet af natten. Enten skal man op og tisse eller på grund af krampe i benene, men man kan også ligge vågen et par timer sidst på natten.

 

Hvornår får man søvnbesvær ?

Søvnforstyrrelser kommer i den sidste del af graviditeten. Det er ikke alle, der oplever det, men mange gør.

 

Hvorfor får man søvnbesvær ?

Som maven vokser kan man have svært ved at ligge ordentligt. Hvis man ligger dårligt, sover man dårligt.
Den med at være vågen nogle timer midt om natten, er sværere at forklare. Der er nogle, der mener, at det er naturens måde at forberede kvinden på, at hun i snarlig fremtid skal op om natten, nemlig når barnet skal have mad. Andre mener, at underbevidstheden arbejder med spekulationer om den nye rolle, man snart får som mor.

 

Hvad kan man gøre ?

Måske kan kamillete eller varm kakao hjælpe. Men det bedste, man kan gøre, er at lade være med at ærgre sig over, at man ikke kan sove. Til gengæld er det vigtigt, at tage en lur om dagen. Det kan godt være, at det vælter nogle planer, men man er nødt til at acceptere, at en graviditet griber ind i ens hverdag. Hvis man er på orlov, skulle det være muligt at snuppe en middagssøvn. Går man stadig på arbejde, er det selvfølgelig sværere. Men en aftale med familie eller venner, om at tage sig lidt at eventuelt større børn, kan give en smule luft og mulighed for en lur, så man kan indhente søvnunderskuddet fra natten. Det kan også være en løsning at gå tidligt i seng, på den måde får man sovet flere timer i alt.