Træthed

Dencker, Gitte, jordemoder

Hvordan føles træthed ?

De første tre måneder af graviditeten, kan trætheden være særdeles overvældende. Klokken syv om aftenen er man parat til at gå i seng.
Senere i graviditeten sniger trætheden sig gerne ind på én i løbet af dagen.

 

Hvornår optræder træthed ?

Som nævnt ovenfor er den voldsomme træthed værst i starten af graviditeten. I midten af graviditeten forsvinder den , for måske at indfinde sig igen i slutningen.

 

Hvorfor bliver man træt ?

Egentligt er det indlysende. Kroppen skal huse et menneske mere, end den plejer – så der er vel ikke noget at sige til, at den bliver træt.
I starten af graviditeten foregår der en masse forandringer i kroppen. Det nye liv skal dannes – det kræver meget energi.
Senere er det graviditetens belastning af kroppen, der udløser trætheden.
Træthed er normalt, når man er gravid, men den kan forværres af en lav blodprocent.

 

Hvad kan man gøre ?

I starten af graviditeten er der ikke andet at gøre end at lytte til sin krop og gå tidligt i seng. Man må eventuelt skrue lidt ned for aktivitetsniveauet for en tid. Det kan være svært for andre at forstå, at man er så træt. Man kan jo ikke se nogen mave endnu. Man kan stikke sine nærmeste en bog om graviditetsgener (eller vise dem dette), så de forstår, at det er rigtigt, at man er så træt.
Sørg for at have en god blodprocent. Det gør man ved at spise jernholdig kost og ved at tage et jerntilskud fra omkring 20. uge af graviditeten.
I slutningen af graviditeten, hvor kroppen er tung og belastet, skal man huske at hvile sig, når det er muligt. Sæt en time af midt på dagen til at sove eller bare smække benene op med et dameblad.