Vægtøgning

Dencker, Gitte, jordemoder

Hvordan føles vægtøgning ?

Ses naturligvis på badevægten, hvis man står op på sådan en. Vægtøgningen kan efterhånden også mærkes, da det kan blive tungt at slæbe rundt på de ekstra kilo. Det gælder selvfølgelig især, hvis det er mange kilo, man tager på.

 

Hvornår optræder vægtøgningen ?

Stødt gennem hele graviditeten. Nogle tager hurtigt 5-6 kilo på i starten af graviditeten. Andre taber sig, hvis de har kvalme og kaster op.
Mange gravide tager på i ryk. Der kan være uger, hvor de intet tager på for så at tage 3 kilo på næsten på én gang.
I slutningen af graviditeten kan man tage lidt mere på, hvis der også ophober sig væske i kroppen. Der er dog også gravide, der ikke tager ret meget på til sidst.

 

Hvorfra kommer vægtøgningen ?

Der er mange ting, der vejer:

 
 
  • Barnet
  • Moderkagen
  • Fostervand
  • Livmoderen vokser
  • Øget blodmængde hos mor
  • Brysterne vokser
  • Øgede fedtdepoter
  • Eventuelt vand i kroppen
 
 

Hvad kan man gøre ?

Man skal selvfølgelig tage på, når man er gravid – med mindre man fra begyndelsen er meget overvægtig.
Før i tiden gik men meget op i, hvor meget gravide tog på i vægt. Det gør man ikke så meget mere. Det er ret forskelligt, hvor meget man tager på. Nogle tager 7 kilo på, mens andre tager 20 kilo på. Nogle har mere brug for at tage på end andre. For eksempel vil meget tynde kvinder ofte tage mere på end mere normalvægtige kvinder. Det er jo meget smart, for de har sandsynligvis brug for det.
Desværre er det også tit sådan, at overvægtige kvinder tager meget på, hvis ikke de tænker meget over, hvad de spiser. Måske har de lettere ved at tage på – måske ryger der lidt ekstra ned, når de er gravide. Overvægtige kvinder skal derfor være opmærksomme på vægten. De fleste andre behøver ikke at tænke så meget på det. Man skal selvfølgelig i det hele taget spise en sund kost og ikke kun leve at flødeskumskager, chips og cola. En vægtøgning forårsaget af sådanne spisevaner er ikke hensigtsmæssig. Desuden kan det også være svært at komme af med efter fødslen.