Vand i kroppen

Dencker, Gitte, jordemoder

Hvordan føles vand i kroppen ?

Vand i kroppen kan sidde mange steder. Ofte er det i fødderne, benene og hænderne. Det kan også sætte sig i ansigtet og i resten af kroppen.
Lidt vand i kroppen er som regel ikke generende, men hvis man har meget, kan det stramme og faktisk nærmest gøre ondt. Det gælder særligt i benene, hvor det gerne er værst. Man kan også få en sovende fornemmelse i ben og hænder.

 

Hvornår optræder vand i kroppen ?

Vand i kroppen ses i den sidste del af graviditeten. Der er dog nogle gravide, der får det meget tidligt, men det er særligt kvinder, der i forvejen har tendens til at ophobe væske i kroppen.
Det kan komme og gå, for eksempel er der mange, der får vand i kroppen, hvis det er meget varmt i vejret. Når det bliver koldere, forsvinder det igen.
Hvis man står eller sidder meget i løbet af dagen, er der en øget tendens til, at der kommer vand i benene.

 

Hvorfor får man vand i kroppen ?

Belastningen af kroppen får væsken til at træde ud af blodbanen og over i kropsvævet. Livmoderen, som efterhånden bliver stor og tung, trykker på de vener, der skal føre blodet tilbage fra benene mod hjertet. Herved bliver det sværere for blodet at løbe tilbage, og noget af væsken i blodbanen træder ud i vævet.

 

Hvad kan man gøre ?

Man skal sørge for, at få benene opad nogle gange i løbet af dagen. Det kan være svært på nogle arbejdspladser, men det burde blive respekteret, at gravide skal aflastes lidt.
Hvis man sidder meget ned, skal man op og stå og gå lidt rundt mindst en gang i timen.
Hvis man står meget op, skal man sætte sig ned, så tit man kan.
Man kan lave venepumpeøvelser mange steder – ikke kun derhjemme. Det får gang i blodtilbagestrømningen.
Hvis der er meget vand i benene, kan det hjælpe at hæve sengens fodende. Læg et par mursten, telefonbøger eller hvad man kan finde på, ind under benene på sengen, så fodenden hæves. Det skal være selve sengen, man hæver – det er altså ikke nok for eksempel at lægge en pude under benene.
En svømmetur kan få noget at væsken til at trænge tilbage i blodbanen. Trykket fra vandet presser vandet fra vævet og ind i blodårerne igen. Et karbad er ikke nok, der skal større mængder vand til.
Der er nogle gravide der har glæde af zoneterapi eller akupunktur, hvis de har maget vand i kroppen.
Vanddrivende midler skal man ikke tage, men man skal huske at drikke meget vand.
Hvis man pludselig får meget vand i kroppen, bør man konsultere læge eller jordemoder, da det kan være et tegn på præeklampsi (svangerskabsforgiftning).