Kvælning

Sachmann, Linda, HELPAN

Prøv ikke få fat i det fremmedlegeme, der sidder fast i luftvejene, du risikere at skubbe det længere ned.

Små børn reagere ikke når de får noget galt i halsen, de ved ikke det er farligt og vil derfor ikke gå i panik som store børn og voksne vil gøre. Vi opdager det som regel ved, at barnet hiver efter vejret og laver lyde som ved opkastning.

 

Små børn 0-3 år, lægges på den voksnes arm, som ligger mellem barnets ben og støtter barnets mave og brystkasse samtidig med at barnets hageparti holdes med hånden - barnets krop skal være godt foroverbøjet.

Giv et - to lette men bestemte slag imellem skulderbladene, for at presse luften ud af lungerne og derved at presse fremmedlegemet ud af luftrøret.

 

Er barnet for stort til at have på underarmen, dvs. ca. 2-6 år, lægges barnet over det ene lår så overkroppen hænger nedad - hold godt fast over lænden på barnet og giv slag imellem skulderbladene som beskrevet ovenfor.

 

Store børn lægges over den ene skulder med overkroppen hængende nedad - "tag dig selv i hånden" og pres hårdt imellem barnets skulderblade.

 

Voksne med fremmedlegemer i luftvejene bøjes så vidt det er muligt fremover eller ind over en stol, sofa, et bord eller lignende og der gives et hårdt slag med flad hånd imellem skulderbladene.

Er du alene og har fået noget galt i halsen, så bøj hovedet, træk armene om foran dig og "kast" dig ind i en væg, dør, et træ eller hvad der er i nærheden, så du rammer imellem dine skulderblade.