Blodprop i hjertet

Clausen, Jørgen, professor, dr. med.

Det er før omtalt, at indtræffer blodpropdannelse i hjertets kranspulsårer vil den del af hjertemusklen, der forsynes med blod perifert for blodproppen, dø og erstattes med bindevæv i løbet af de efterfølgende 3 uger. Fjernes blodproppen imidlertid operativt, således at blodet atter gennemstrømmer det angrebne område, kan der opstå svære skader som følge af akut dannelse af frie radikaler. Lægerne kalder fænomenet reperfusionsskade.

 

Forklaringen på dette paradoks "at når vi atter tilfører blod og dermed ilt, så går det galt", er følgende: ved den af blodproppen forårsagede iltmangel kommer hjertemusklen i mangel på energi (ATP). Der frigøres så stofskiftesystemer (proteaser), som nedbryder proteiner. Blandt disse findes enzymer, som spalter stumper fra det enzym, som normalt nedbryder nucleotidet xanthin. Dette enzyms virkning bliver nu en anden, idet det nu nedbryder et nedbrydningsprodukt af xanthin. Ved denne nedbrydning dannes frie radikaler. For at undgå reperfusionsdegenerationen bør hjertepatienten før fjernelse af blodproppen have store doser antioxidanter.

 

Måske har den hjertesvækkelse der kan ses ved angina pectoris samme forklaring, nemlig at forkalkningsarrene i hjertets kranspulsårer periodisk lukker og genåbner for hjertets blodforsyning til bestemte områder af hjertet, hvilket medfører skader på hjertevævet.