De syv kostråd

Rerup, Gerda, klinisk diætist


Statens husholdningsråd/Forbrugerstyrelsen udkom i sin tid med de 5 kostråd, som siden er blevet ændret til hele 7 gode råd om vores kost.
Kostrådene fortæller, hvordan man skal sammensætte sin mad for at spise sundt. Kostrådene er ikke specielt møntret på folk med vægtproblemer eller med henblik på diætmad.
Kostrådene er beregnet for ganske almindelige mennesker - både børn, voksne og ældre og har til hensigt at forebygge bl.a. overvægt, hjertekarsygdomme, diabetes mm.
Samtidig med at en sund kost forebygger udviklingen af velfærdssygdomme, sikrer den også, at vi får alle de næringsstoffer, kroppen har brug for, således at vi kan fungere optimalt og have det godt.

 

Spis meget brød og gryn

Det er meningen, at vi skal blive mætte af brødet og ikke af pålægget. Det er derfor vigtigt at vælge noget godt brød med mange kostfibre og skære det i så tykke skiver som muligt.
Ligeledes bør morgenmadsprodukter være fiberrige og mættende som f.eks. havregryn for at få en god start på dagen.
Meget brød og gryn betyder mindst 250 g daglig og gerne mere, hvis appetitten er til det.
De grove brød- og grynprodukter indeholder næsten ikke noget fedt, men mange gode kulhydrater og kostfibre. Desuden er de grove kornprodukter en god kilde til E- og B-vitaminer samt jern.

 

Spis frugt og mange grøntsager her dag


Her tilrådes det at spise mindst 600 g grønt hver dag udover kartoflerne. Det vil sige, at man er nødt til at spise grøntsager både til frokost og aftensmad samt frugt til mellemmåltiderne for at nå op på den anbefalede mængde.
Prøv for sjov skyld at veje grøntsagerne og se, hvor meget det faktisk er, man skal spise – hver dag.
Frugt og grøntsager er smækfulde af vitaminer og mineraler samt kostfibre, hvis man vælger de grove slags. Fedtindholdet er minimalt. Der er således al muligt grund til at spise så meget grønt som muligt.

 

Spis kartofler, ris eller pasta hver dag

Igen en gruppe gode kulhydrater som hører med til vores basiskost. Det betyder, at en fjerdedel af middagstallerkenen skal fyldes med kartofler, ris eller pasta. Den anden fjerdedel er til kød eller fisk. De sidste 2 fjerdedel, dvs. halvdelen af tallerkenen skal fyldes med grøntsager.
Kartofler kan være en god kilde til C-vitamin, hvorimod de polerede hvide ris ikke indeholder mange næringsstoffer udover kulhydraterne. Pasta indeholder ligesom ris flere kalorier end kartoflerne, men mætter godt på grund af et rimeligt højt fiberindhold.
Heller ikke blandt disse kulhydrater er der nogen fedt af betydning.

 

Spis ofte fisk

Vi spiser generelt alt for lidt fisk, og det er synd, for her er netop de næringsstoffer, som gennemsnitsdanskeren får for lidt af – nemlig D-vitamin, selen og jod.
Vi bør spise 300 g fisk om ugen. Det betyder fisk til middag 2 gange ugentligt eller i det mindste fiskepålæg hver dag til frokost. Spis mange forskellige fisk, idet de indeholder forskellige næringsstoffer.

 

Vælg mælkeprodukter og ost med lavt fedtindhold


Det betyder, at mælkeprodukter højst må indeholde 1,5 g fedt pr. 100 g. I dag er der mange magre produkter at vælge mellem, så her er nok af muligheder. Osten til hverdag bør ikke indeholde mere end 18 g fedt pr. 100 g, hvilket svarer til 30+.
Ost og mælkeprodukter er en god kilde til kalk, men der er lige så meget kalk i de magre som i de fede produkter. Der er også protein og B2-vitamin i mælk og ost.
½ liter mælkeprodukt om dagen dækker behovet for kalk både hos børn og voksne.

 

Vælg kød og pålæg med lavt fedtindhold

Her menes, at kødet til hverdag ikke må indeholde mere end 10 g fedt pr. 100 g kød. På de hele kødstykker er ikke angivet fedtprocent. Her må man kigge sig for og skære alt det synlige fedt væk. 100 g kød om dagen er rigeligt til både børn og voksne, hvilket passer meget godt med en fjerdedel af tallerkenen. Kød indeholder udover protein også nogle B-vitaminer samt jern, zink og selen.
Især indmad er rig på jern og i øvrigt fattig på fedt.

 

Brug kun lidt smør, margarine og olie

Her gælder det om at bruge så lidt som overhovedet muligt. De fleste margarine- og smørtyper indeholder lige meget fedt nemlig 70 - 80 %. Olie er 100% rent fedt, mens minarine kun indeholder 30 - 40% fedt. Tænk på dette kostråd, hver gang fedtet hentes ud af køleskabet og brug hver gang lidt mindre end sædvanlig. Efterhånden går der helt sport i at bruge så lidt som muligt.

 

Spar på salt og sukker

Her er ingen gode næringsstoffer at hente, men kun ”tomme” kalorier fra sukkeret. Vi bør maksimum spise 50 g sukker om dagen, hvilket hurtigt fås fra f.eks. ½ liter sodavand.