En normal dansker eksisterer ikke

Clausen, Jørgen, professor, dr. med.

De anbefalede daglige indtagelser skal i reglen kunne dækkes ved at spise en varieret kost. Imidlertid spiser den danske befolkning ikke altid en varieret kost, og den sundhedsmæssige værdi af vort kostindtag afhænger også af vor livsstil. Ved. f.eks. rygning øges vort stofskifte og vigtige vitaminer, som f.eks. visse B-vitaminer og E-vitaminer ødelægges af stofskiftemæssige følger af rygningen.

 

Høj indtagelse af søde drikkevarer , f.eks. sodavand og cola stresser vor bugspytkirtel med henblik på afgift af insulin, og det øgede sukkerindhold i blodet kan medføre skade på visse vigtige proteiner (de såkaldte glykeringsreaktioner ). Vores stofskifte afhænger således af vor livsstil. En normal, sund dansker kan således ikke defineres som en gennemsnitsperson af den danske befolkning. Ca. 40 -50 % af befolkningen ryger, 250.000 personer har et uforholdsmæssigt stort alkoholforbrug, og i hvert fald 30 % af befolkningen indtager medicin (især smertelindrende og muskelafslappende stoffer samt sovemidler af forskellig art). Måske er mere end halvdelen af den danske befolkning misbrugere af et eller flere af disse stoffer.

 

Også på arbejdspladser eksponeres vi for giftige kemiske stoffer. Som det skal vises senere, medfører disse eksponeringer et øget behov for mange vitaminer og sporstoffer. Derfor handler megen forskning i disse år om, hvor meget mere end de anbefalede stoffer vi skal indtage for at optimere vore livsvilkår under sådanne kemiske stresstilstande. For eksempel afholdt New Yorks videnskabelige akademi i 1992 en kongres om "Vitaminer ud over den indtagelse, der dækker mangeltilstande". Nærværende del af Webdoktor vil diskutere disse forhold indgående.