Magnesium

Clausen, Jørgen, professor, dr. med.

1. Generelt om magnesium

Magnesium har ligesom calcium to positive ladninger. Magnesium findes i alle vævsvæsker og celler og fungerer som en aktivator af flere stofskiftesystemer. Som omtalt ovenfor har magnesium i mange henseender modsat rettede virkninger af calcium. Lavt blodniveau af magnesium ses undertiden ved forhøjet blodtryk.

 

2. Hvad bruger kroppen magnesium til?

Magnesium indgår som hjælpefaktor ved mange stofskifteprocesser. Magnesium er nødvendig for børns højdevækst. Mere end 300 forskellige enzymer fungerer med magnesium som hjælpefaktor. Et vigtigt enzym er ATP-asen, som spalter ATP under energifrigivelse, som bl.a. bruges til at opretholde ion-uligevægten over cellemembranerne med højt kaliumindhold inde i cellerne og højt natriumindhold uden for cellerne.

 

3. Hvor findes magnesium i kosten?

Magnesium findes i både kød og grøntsager. Især fuldkornsprodukter, bælgfrugter og nødder er righoldige på magnesium. Biotilgængeligheden er ca. 30 – 40 %. Ved forarbejdning af korn-produkter tabes op til ca. 80 % af indholdet af magnesium.

 

4. Hvor meget må jeg tage?

En indtagelse på 13 mg magnesium pr. kg legems-vægt sikrer normal højdevækst. Til voksne sikrer en tilførsel på 300 - 450 mg pr. dag optimale forhold.

 

5. Hvem har øget risiko for magnesiummangel?

Lavt magnesium i blodet ses ved langvarige diarrhoe-lidelser med svære væske- og elektrolyt-tab, og ved tilstande, hvor en person i lange tider ikke har kunnet spise en normal kost.

Magnesium forbedrer overlevelseschancerne efter blodprop i hjertet, idet det modvirker rytmeforstyrrelser i hjertet, befordrer en bedre blodgennemstrømning af hjertet og måske sænker det tunge lipoprotein i blodet (LDL), medens det øger lipoprotein HDL, som beskytter mod åreforkalkning. Har en gravid kvinde forhøjet blodtryk, kan magnesium måske normalisere eller sænke dette.

Magnesium-indtagelsen kan være lavt hos ældre på ensidig kost og ca. 30 % af patienter med type II sukkersyge har lavt magnesium, og det har været postuleret, at der er en sammenhæng mellem lavt serum magnesium og sendiabetiske komplikationer.

 

6. Hvad er symptomerne på magnesiummangel?

Lavt magnesium kan være ledsaget af forhøjet blodtryk. Patienterne kan vise uro, angst og rysten på hænderne. Der er måske en sammenhæng mellem sendiabetiske symptomer og lavt serum magnesium.

 

7. Hvordan behandles magnesiummangel?

Det anbefales, at der indtages 300 til 450 mg magnesium pr. dag.

 

8. Hvad er symptomerne på overdosering?

Forhøjet magnesium kan give hjernepåvirkning (narcose).

 

9. Må magnesium indtages sammen med andre lægemidler?

Vanddrivende lægemidler kan gøre, at organismen taber magnesium.