Acne

Vandborg, Niels, speciallæge  

                     

 Definition: 

 Hudlidelse, der skyldes betændelse i hudens små talgkirtler. Talgkirtlerne er placeret i hårsækkene, hvorfra hudens små hår vokser 

 
 

 Hvem og hvor mange: 

 Sygdommen rammer de fleste unge i puberteten. 

 
 

 Symptomer: 

 I starten ses små røde, ømme knuder i huden, som udvikler sig til egentlige bumser med nedbrudt talg. De forsvinder i løbet af nogle uger. Bumserne optræder oftest i ansigtet, i nakken og på brystet.
Hvis man kradser eller klemmer bumserne forværres betændelsen og helingsprocessen trækker ud i flere uger og kan efterlade ar.
 

 

 Årsager: 

 Talgkirtlerne danner et fedtet sekret (talg), der skal beskytte og smidiggøre huden. Hvis der dannes for meget talg kan det blive lukket inde i talgkirtlen og der opstår betændelse. 

 
 

 Behandling: 

 Vask huden grundigt 2 gange dagligt, evt. med en mild neutral sæbe. Brug ikke fedt- eller olieholdig make-up. Cremer skal være vandbaserede.
Der findes ikke noget sikkert bevis for at bestemte fødemidler forværrer acne, men hvis man opdager at et bestemt fødemiddel giver forværring, bør det undgås.
Sollys har en gunstig virkning på bumserne.
Undgå at klemme eller kradse i bumserne.
På apoteket findes flere forskellige håndkøbsmidler, der bør forsøges nogle måneder før de opgives.
Ved svær acne bør man opsøge sin praktiserende læge, der, afhængig af sværhedsgraden, vil behandle selv eller henvise til hudlæge.
Der kan vælges lokalbehandling i form af midler, der modvirker forsnævring af talgkirtlernes åbning. Svær acne kan kombineres med et antibioticum lokalt, dette dog kun i en kortere periode, da bakterierne kan blive resistente. 
Hvis dette ikke hjælper, kan man vælge at give små doser antibiotika dagligt i længere tid. Hudlægen kan udskrive nogle specielle lægemidler ved en meget hårdnakket acne, men disse midler kræver at man ikke er gravid og er forbundet med en del bivirkninger, spec. udtørring af hud og slimhinder.
 

 

 Prognose: 

 Der opstår sjældent blivende ar. Sygdommen påvirker ikke helbredstilstanden generelt, men kan være psykisk belastende, pga. udseendet.