Aldersrelateret læseblindhed

En sløret plet midt i synsfeltet, lige meget hvor man kigger hen. Sådan ser verden ud, når man lider af øjensygdommen AMD, populært kaldet forkalkning i nethinden. Sygdommen rammer hver 10. dansker over 60 år, og er den hyppigste årsag til læseblindhed. Men nu kan den mest aggressive form af sygdommen bremses, men kun hvis man kommer i behandling i tide. 
 Nyhedsoplæserens næse bølger”, lyder det af og til fra patienter med øjensygdommen AMD. De oplever, at rette linier – som f.eks. dørkarme og flagstænger – pludselig buer og bugter. Eller at der optræder en sløret plet midt i synsfeltet, lige meget hvor de ser hen.
Lider man af AMD, mister man over tid evnen til at læse, til at se fjernsyn, genkende ansigter og køre bil – man mister simpelthen den centrale del af synsfeltet. Det sker, fordi synscellerne i øjets gule plet (makula) går til grunde. I øjets gule plet dannes centralsynet og uden det, kan det være svært at klare sig på egen hånd. AMD er i dag den hyppigste årsag til social blindhed – også kaldet læseblindhed – i den vestlige verden