Borreliainfektion

 Bjerager, Mia, læge

                        

(Skovflåt overført borrelia infektion), børn 

Hvad er borrelia? 

 

Borrelia er en infektion forårsaget af bakterien Borrelia Burgdorferi. Denne bakterie findes i skovflåter. Det er en sygdom, som begynder med et karakteristisk udslæt. Hos nogle ledsages dette af feber, hovedpine og ledsmerter. Uden behandling kan udslættet vare i uger til måneder. Hvis man ikke bliver behandlet for sin borreliainfektion, kan sygdommen sprede sig til nervesystemet og give symptomer herfra i form af hovedpine, lysskyhed, nakkestivhed, sløvhed eller lammelse af ansigstnerver.
 

 

Hvem kan få borrelia? 

 

Alle kan få borrelia. Skovflåter findes i skovbundes vegetation. Børn, som leger i tætte krat og ofte bliver bidt af skovflåter, er selvfølgelig mere udsatte end børn der leger på legepladser i byen. Man bør derfor kigge børnene efter, når man har opholdt sig i skoven.
Skovflåten skal fjernes med det samme man opdager den (se behandling).
 

 
 

 Hvilke symptomer ses ved borrelia? 

 
  •  Skovflåten ses i starten som en 2 mm stor sort prik på huden. Den suger blod og kan i løbet af et par dage blive noget større. Når man har fjernet skovflåten, er der oftest lidt rødme og hævelse af området.
  • Dette er hudens reaktion på flåt-biddet. Da ikke alle skovflåter overfører borreliainfektionen, er det langtfra sikkert at man får borreliainfektionen.
  • Hvis der nogle dage eller op til uger efter biddet kommer et karakteristisk udslæt har man fået overført borreliasmitten. 
  • Dette er rødt, meget velafgrænset udslæt, der vokser i omkreds. Udslættet kan klø eller gøre ondt. 
  • Udslættet er hos nogle ledsaget af feber, muskelsmerter og hovedpine. Uden behandling kan udslættet vare fra uger til måneder.
  • Der er flere forløb af borreliasygdommen.
  • Uden behandling kan sygdommen hos nogle brede sig til nervesystemet. Dette sker dage eller uger efter flåtbiddet. Barnet får meningitis symptomer. Barnet bliver sløvt, får hovedpine, bliver lyssky og kan få lammelser af noget af ansigtsmuskulaturen. 
  • Hos nogle kan sygdommen udvikle sig til at give ledproblemer. Ledbetændelsen opstår flere måneder efter borreliainfektionen. Ofte ved man slet ikke, man har haft en borreliainfektion. Infektionen sidder oftest i knæene, men alle led kan være angrebne. De er hævede og ømme og kan ikke bevæges som de plejer. 
 
 

 Hvordan smitter borrelia infektion? 

 

 Smitten overføres med bid fra skovflåter, som er inficeret med borrelia. Borrelia overføres først til mennesket, når skovflåten har siddet på huden i et døgn. Der forekommer ikke smitte fra menneske til menneske. 

 
 

 Hvordan behandles borrelia? 

 

 Skovflåten skal fjernes fra huden. Dette kan gøres ved at smøre huden ind i madolie og nulre forsigtigt til den giver slip. Man kan også på apoteket købe en særlig pincet til at fjerne skovflåter med. Det er en god ide at have en sådan, hvis man bor et sted med mange skovflåter.
Hvis der ikke kommer tegn på borrelia infektion, skal man ikke behandles. Hvis der kommer infektion, skal man behandles med antibiotika for at undgå komplikationer.
Hvis der kommer spredning til nervesystemet, skal man behandles med antibiotika direkte ind i årerne ved et drop. Dette skal foregå på en børneafdeling.
 

 
 

 Prognose 

 

 Hos dem der har en erkendt borrreliainfektion med symptomer og udslæt udvikler ca 15% sygdommen i nervesystemet. Prognosen er god. Man kan godt få borreliainfektion mere end en gang.