Brud på knoglerne under storetåens grundled

Larsen, Eilif , speciallæge, dr. med.

                 

 Traumemekanisme 

 

 Sesamknoglerne: Sesamknoglerne ligger under storetåens grundled. Såfremt der forekommer mange hårde nedslag på forfoden, eller foden bliver udsat for uvant løb på hårdt underlag f. eks. asfalt/fliser eller brug af hårde sko, kan sesamknoglerne fortil under storetåens grundled overbelastes og i sjældne tilfælde kan der opstå et brud i disse. Dette ses oftest i fødder med høj svang og forfodspronation (indaddrejning af forfoden). 

 
 

 Symptomer 

 

 Ved overbelastning eller fraktur af sesamknoglerne vil der være smerter under storetåens grundled ved belastninger frem over foden og i særdeleshed ved aktivitet på hårdt underlag. 

 
 

 Diagnose 

 

 Er der fraktur af en sesamknogle vil der være tryksmerter under storetåens grundled og kraftig opadbøjning af fod og storetå vil udløse smerter. Er det en akut skade vil der kunne ses lidt hævelse under leddet. Røntgenundersøgelse vil oftest kunne stille diagnosen, men revner i sesamknoglerne kan forekomme uden at det er udtryk for fraktur. I tvivlstilfælde kan en speciel undersøgelse som kaldes skintigrafi være nødvendig. 

 
 

 Behandling 

 

 Overbelastning og fraktur af sesamknoglerne behandles med aflastning i form af stødabsorberende sko og indlæg med pelotte (pude) bag knoglerne, evt. dække med blødt materiale under knoglerne, udklipning af et hul i en skumgummipude så knoglerne aflastes, mens der er støtte til siderne for disse. Løbe og springaktivitet skal stoppes i en periode på 6-12 uger. 

 
 

 Prognosen 

 

 Prognosen efter aflastning af sesamknoglerne vil oftest være god, men i få tilfælde kan der komme en øget mængde ny knogle eller manglende heling af knoglen. Dette kan medføre kroniske symptomer og operation.