Cøliaki (glutenintolerens), børn

Bjerager, Mia, læge

                             

 

 Hvad er cøliaki ? 

 

 Cøliaki er en sygdom med nedsat optagelse af næringsstoffer fra tarmen, der skyldes intolerans overfor gluten. Det er ikke en allergisk reaktion. Intoleransen gør, at slimhinden i tarmen bliver beskadiget, så tarmen ikke kan optage næringsstoffer. Som følge heraf taber barnet i vægt, bliver underernæret og holder op med at vokse. Efter et stykke tid udvikles blodmangel samt tegn på mangel af forskellige vigtige vitaminer og mineraler. Cøliaki er en livsvarig sygdom. Den debuterer oftest i ½ -3 års alderen, nogle gange først i voksen-livet. Man kan leve fint med sygdommen, hvis man overholder en gluten-fri diæt. 

 
 

 Hvem kan få cøliaki ? 

 

 I Danmark forekommer cøliaki i befolkningen med en frekvens på omkring ½ promille. Der er en tendes til, at det er mere almindeligt i nogle familier end i andre.
Det almindeligste er, at sygdommen debuterer, når barnet præsenteres for gluten i kosten, dvs. efter 6 måneders alderen, når barnet begynder at spise brød og glutenholdige grødsorter (andet end ris-hirse og majsgrød, som er gluten-fri).
I nogle tilfælde debuterer sygdommen først senere i barndommen, hos nogle endda først i voksenlivet. 

 
 

 Hvilke symptomer ses ved cøliaki ? 

 
  •  Det almindeligste er at sygdommen begynder at give symptomer 3-4 måneder efter, at barnet er begyndt at få gluten i kosten.
  • Det første symptom er langvarig diarré, evt. store flydende fedtholdige diarreer.
  • Børnene tager ikke rigtig på og vokser ikke i længden, som de skal.
  • De får kvalme og nogle gange opkastninger.
  • De mister ofte appetitten.
  • Mange børn bliver irritable og gnavne.
  • Når tilstanden har varet et stykke tid får en del af børnene et karakteristisk udseende med en stor prominerende mave, tynde arme og ben og affladede balder.
  • De bliver trætte og blege som tegn på blodmangel.
  • Hvis tilstanden har varet meget længe, før man bliver opmærksom på det, kan børnene udvikle knogleskørhed pga. kalkmangel til knoglerne. 
 
 

 Hvordan smitter cøliaki ? 

 

 Det er ikke en smitsom sygdom, men er en sygdom med tendens til familiær ophobning. 

 
 

 Hvordan behandles cøliaki ? 

 

 Diagnosen kan stilles ved hjælp af blodprøver og en prøve fra slimhinden i tarmen. Når diagnosen cøliaki er stillet, er den eneste behandling at overholde en glutenfri diæt. Barnet må ikke få hvede, rug, havre og byg. Denne diæt skal holdes hele livet igennem. Man kan få hjælp af en diætist til at finde ud af, hvad barnet må spise, hvordan man bager brød osv. uden gluten. Diæten skal oftest suppleres med lidt ekstra jern, kalk og folinsyre. 

 
 

 Prognose 

 

 Med den rigtige diæt begynder tilstanden allerede at bedres efter få ugers diætbehandling.
Hvis diæten overholdes kan man leve helt almindeligt med sydommen. De flest får tilbagefald, hvis de igen præsenteres for gluten i kosten.
 

 
 

Relevante emner

 Galaktosæmi