Forkølelsessår, børn

  Ravn, Susanne Holst, læge  

                          

 Hvad er forkølelsessår ? 

 

 Forkølelsessår er en lokaliseret infektion forårsaget af herpes simplex-virus. Man skelner mellem primærinfektionen, det vil sige den første infektion med virus, hvor barnet danner antistoffer, og sekundærinfektionen, der skyldes fornyet aktivering af virus, der bæres i kroppen. Aktiveringen af virus sker for eksempel ved kraftig påvirkning af sollys eller kulde, ved febertilstande eller i følelsesmæssige stressperioder. 

 
 

 Hvem kan få forkølelsessår ? 

 

 Primærinfektionen sker formentlig tidligt, idet der er en kraftig stigning i antal børn med antistoffer mod herpes simplex virus i alderen 1-4 år. Hos 85% af alle børn med antistoffer mod herpes simplex virus er der aldrig set en karakteristisk herpes simplex virus-infektion, hvorfor man her taler om en subklinisk infektion. Efter primærinfektionen vil mange børn bære virus i kroppen, uden at virus nogensinde kommer til udtryk. Forekommer med samme hyppighed hos drenge og piger. 

 
 

 Hvilke symptomer er der ved forkølelsessår ? 

 
  •  Forkølelsessår starter med en prikkende, brændende fornemmelse i området, der oftest er læberne.
  • I løbet af de kommende 12-24 timer udvikler der sig en gruppe af små tyndvæggede blærer.
  • Blærerne springer i løbet af de kommende 1-2 døgn, hvorefter der kommer sår på affektionen, der heler uden ardannelse.
  • Hele forløbet varer 3-7 dage (primærinfektionen 7-10 dage).
  • Hos børn ses ikke sjældent efterfølgende bakteriel infektion med udvikling af børnesår.
  • Primærinfektionen vil ofte være voldsommere end sekundærinfektionen.
 
 

 Hvordan smitter forkølelsessår ? 

 

 Forkølelsessår smitter ved direkte kontakt med virus, der findes i stort antal i væsken i blærerne. Desuden udskilles der også i nogen grad virus fra huden over den ikke-bristede blære. Ved kontakt mellem virus og ødelagt hud eller slimhinde (f.eks. sår, rifter) er der risiko for infektion. Smitten overføres typisk med fingrene. Inkubationstiden er 2-12 dage. 

 
 

 Hvordan behandles forkølelsessår ? 

 

 Forkølelsessår behandles med salve indeholdende et stof, der er virksomt specifikt mod herpesvirus, acyclovir (= zovirax, =zovir), der påsmøres 4-5 gange dagligt, indtil alle blærerne er skorpedækkede. 

 
 

 Prognose 

 

 Prognosen er god, idet ophelingen er fuldstændig og uden ardannelse.
For tilbagevendende forkølelsessår er prognosen ligeledes god, men infektionen vil kunne fremkomme resten af livet. Dette kan forebygges eksempelvis ved under kraftig solpåvirkning at smøre læberne med creme, der hindrer solens stråler i at trække igennem (f.eks. høj-faktor-solcreme eller zinkpasta).
 

 
 

Relevante emner

 Herpesbetinget mundbetændelse, børn