Forstoppelse, børn

Bjerager, Mia, læge

 

Hvad er forstoppelese ?

Man taler om forstoppelse hos et barn når afføringen er hård og knoldet. Barnet presser og virker forpint, når det skal af med afføring.

 

Hvem kan få forstoppelse ?

Brystbørn dvs. børn, der udelukkende ammes, har hyppige og bløde afføringer. Nogle brystbørn kan have afføring med flere dages mellemrum uden, at det generer dem. Det skyldes, at barnet optager det meste af mælken uden at der er ret mange afføringsstoffer tilbage. Brystbørn bliver meget sjældent forstoppede.
Børn, der bliver ernæret med modermælkserstatning, har meget forskelligt afføringsmønster. I de første uger er der næsten afføring i hver ble. Efter nogle uger bliver det mindre hyppigt.
Forstoppelse hos børn i alderen 0-5 måneder forekommer næsten kun hos børn, der får modermælkserstatning.
Hos ældre børn kan alle børn få forstoppelse i en periode. Hvis den ikke bliver behandlet, eller hvis den samtidig er kompliceret med infektion og rifter omkring numsehullet, kan forløbet blive kronisk.

 

Hvilke symptomer ses ved forstoppelse ?

 
  • Som led i afføringsprocessen bruger børn ligesom voksne maven til at presse med. Hos spædbørn medfører det, at barnet holder vejret, bliver rød i hovedet, trækker benene op, grynter og giver sig. Dette bliver ofte misfortolket, men er et naturligt mønster og ikke forstoppelse!
  • Symptomet på forstoppelse er hård og knoldet afføring, barnet presser længe og virker forpint.
  • Hvis barnet græder meget eller der kommer lidt frisk blod på afføringen, er det et tegn på, at der er en eller flere små rifter i numsehullet. Dette fører ofte til, at barnet ubevidst holder tilbage på afføringen og bliver endnu mere forstoppet.
  • Det er derfor vigtigt både at få behandlet forstoppelsen og de små rifter.
 
 

Hvordan smitter forstoppelse ?

Det smitter ikke.

 

Hvordan behandles forstoppelse ?

Hvis afføringen er hård og knoldet, og barnet er forpint, skal barnet behandles.
Man skal behandle med to slags afføringsmidler, laktulose og laxoberal. Det skal gives som en længere kur og aftrappes, når afføringen har været blød og normal i en periode. Man skal aftale med lægen, hvor meget man skal give og hvor længe, da det er afhængigt af barnets alder og vægt.
Hvis der er små rifter i slimhinden omkring numsehullet, skal de også behandles med nogle stikpiller.

 

Prognose

Forstoppelse hos børn under et år er ret hyppigt forekommende. Når barnet bliver ældre, spiser mere varieret og bevæger sig mere plejer problemet at løse sig selv. Der er dog nogle børn, der døjer med en lidt træg mave og tendens til forstoppelse livet igennem.