Hæmorider

Vandborg, Niels, speciallæge

Definition:

Blodfyldte udposninger på venerne (åreknuder) i endetarmsåbningen.

 

Hvem / hvor mange:

Der er ingen kønsforskel, kan optræde i alle aldre, men ses oftest efter 40 års alderen. Optræder hyppigt i graviditeten (forsvinder oftest nogle uger efter fødslen), ved overvægt og ved skrumpelever.

 

Symptomer:

Første symptom er oftest tarmblødning, enten som frisk blod på afføringen eller som blod på papiret, når man tørrer sig. Enkelte gange er blødningen så kraftig, at det drypper fra endetarmsåbningen.
Det kan være forbundet med smerter at have afføring. Derudover forekommer kløe og svie omkring endetarmen som et jævnligt symptom.
Ved første tegn på blødning fra endetarmen, er det vigtigt at blive undersøgt af lægen for at udelukke anden årsag til blødningen end hæmorider.
I nogle tilfælde kan der opstå en blodprop i hæmoriderne. Dette er meget smertefuldt og skal behandles akut.

 

Årsager:

Venerne i endetarmen er tynde og ligger yderligt. Ved forøget tryk i venerne kan disse udposninger opstå, væggen i hæmoriderne er meget tynd, hvilket forklarer blødningerne. Dette kan opstå ved at man presser meget under afføringen, f.eks. pga. forstoppelse, eller ved skrumpelever, hvor veneblodet fra organerne i bughulen har svært ved at passere gennem leveren og derfor finder andre veje, bl.a. gennem venerne i endetarmen. Under graviteten og specielt under fødslen stiger trykket i bughulen og dermed i venerne i endetarmen.

 

Behandling:

Det vigtigste er at forebygge at hæmoriderne opstår. Dette kan bl.a. gøres ved at spise fiberrig kost og drikke rigeligt med væske, så afføringen blive rigeligere og blødere. Dermed nedsættes risikoen for forstoppelse.
Når hæmoriderne er opstået kan de lette tilfælde behandles med salver eller stikpiller indeholdende kortisonpræparater og lokalbedøvelse, disse kan fås på recept fra lægen. Hjælper dette ikke, kan lægen ved hjælp af et specielt apparat sætte en stram elastik ned over hæmoriden og få den til at visne bort.
De sværere tilfælde behandles med egentlig operation, hvor de beskadigede vener bortskæres. Man kan også forsøge med indsprøjtning af karsammentrækkende middel eller at fryse hæmoriden, så vævet dør.

 

Prognose:

Hvis den tilgrundliggende årsag ikke er behandlet er der stor risiko for at sygdommen vender tilbage. Når hæmoriderne er fjernet operativt er der meget stor chance for at de ikke vender tilbage.
Der kan restere nogle små hudlapper ved endetarmsåbningen efter behandlingen. Disse vil oftest ikke give problemer, men kan fjernes operativt hvis de generer.