Herpangina, børn

Ravn, Susanne Holst, læge

Hvad er herpangina ?

Herpangina er en virusinfektion forårsaget af coxsackievirus, der angriber bagtil i mundhulen og giver en karakteristisk blæredannelse her.

 

Hvem kan få herpangina ?

Herpangina kan ses i alle aldre, men de dominerende symptomer varierer lidt afhængig af barnets alder, således at mindre børn som regel får højere temperatur, hvorimod større børn hyppigt klager over hovedpine og ondt i ryggen.

 

Hvilke symptomer er der ved herpangina ?

 
  • Herpangina starter som regel relativt pludseligt med temperaturstigning, der for små børn kan blive helt op 41.
  • Cirka én fjerdedel af børn under 5 år kaster op.
  • Større børn klager over hovedpine og ondt i ryggen.
  • Samtidig med feberstarten eller ganske kort efter ses de karakteristiske blærer, som er små med en diameter på 1-2 mm. Antallet af blærer varierer fra 2 til 20 stykker, og de er hyppigst lokaliserede bagtil i munden på den bløde gane og drøbelen, eller eventuelt forrest på mandlerne.
  • Blærerne brister hurtigt og efterlader en let blødende slimhinde, der efterfølgende heler relativt hurtigt op.
  • Hele forløbet varer 3-6 dage.
 
 

Hvordan smitter herpangina ?

Herpangina smitter ved såkaldt dråbeinfektion, det vil sige, at virus spredes ved hosten, nysen mm. fra enten andre syge eller raske bærere. Virus kan påvises i sekret fra øvre luftveje (svælg- eller næsesekret). Inkubationstiden er fra 2-4 dage. Forekommer med samme hyppighed hos begge køn.

 

Hvordan behandles herpangina ?

Der er ingen specifik behandling af herpangina. Ved smerter eller ubehag fra feberen kan gives paracetamol (=panodil, =pinex, =pamol). Dette kan ligeledes bedre en spisevægring på grund af blærerne/sårene i halsen. Alternativt kan forsøges med kamillete.

 

Prognose

Prognosen er god, idet det ofte drejer sig om en mild infektion med spontan og hurtig helbredelse. Der er sjældent komplikationer til herpangina. Man ser i meget sjældne tilfælde en hjernehindebetændelse forårsaget af coxsackievirus.