HIV - AIDS

Andersen, Anne-Grethe, læge

Hyppighed

I de senere år har antallet af nye HIV (Human Immunodeficiency Virus)-smittede i Danmark ligget ret konstant omkring 250-300 pr. år.

 

Årsager

Sygdommen AIDS (Acquired Immuno Deficiency Syndrome) skyldes infektion med HIV. HIV findes i store mængder i blod, sæd og skedesekret, og derfor kan dette virus overføres ved samleje eller andre former for seksuelt samvær, hvor der er kontakt mellem parternes slimhinder.

Der er øget risiko for smitteoverførsel, hvis man dyrker analsex, da denne form for sex ofte medfører små rifter i endetarmens slimhinde. Der er desuden større risiko for at blive smittet, hvis man selv eller ens partner samtidig har en anden kønssygdom, da slimhinden i disse tilfælde er mere skrøbelig.

HIV findes kun i ganske små mængder i spyt, og infektionen kan derfor ikke overføres ved kys, heller ikke ved dybe tungekys. Tilsvarende er risikoen for smitte ikke så stor, hvis man dyrker mundsex. Det skal dog understreges, at hvis der er blødende sår i munden, f.eks. i forbindelse med tandkødsbetændelse, er risikoen for smitte på linje med anden form for blodkontakt.

Ved de former for sex, som omfatter urin eller afføring, er risikoen for smitteoverførsel lille, så længe der ikke er kontakt mellem parternes slimhinder. Risikoen kan dog ikke udelukkes, da der i både urin og afføring kan forekomme blod, uden at det kan ses med det blotte øje.

 

Symptomer

Hvis man er blevet smittet med HIV, kan der 2-3 uger efter smitteoverførsel udvikles en akut sygdomsepisode med feber, hævede lymfeknuder, hævede mandler, diarré samt led- og muskelsmerter. Samtidig vil der i nogle tilfælde udvikles et karakteristisk rødligt udslæt i ansigtet, på halsen og på den øverste del af kroppen. Denne akutte infektion optræder ikke hos alle smittede, men i de tilfælde, hvor symptomerne ses, forsvinder de af sig selv igen efter 1-2 uger.

I de efterfølgende år har man i reglen ingen eller kun ganske få symptomer. HIV er imidlertid karakteriseret ved at ødelægge kroppens immunforsvar, og på et tidspunkt vil man begynde at udvikle forskellige sygdomme, som f.eks. herpes, svamp og hudinfektioner. Senere i forløbet får man mere alvorlige infektioner i f.eks. lunger eller hjerne, og nogle patienter udvikler bestemte kræftformer.

 

Undersøgelser

Ca. 2-3 måneder efter at man er blevet smittet med HIV, har kroppen dannet tilstrækkeligt med antistoffer mod viruset til at disse kan måles i en blodprøve.

 

Behandling

AIDS kan ikke helbredes, men der udvikles hele tiden nye behandlingsformer, som kan hæmme viruset og dermed hindre eller forsinke udvikling af sygdommen. Desuden er det i mange tilfælde muligt at behandle de forskellige infektioner, der opstår, når sygdommen udvikler sig.

 

Forebyggelse

Kondomer er den eneste form for prævention, der beskytter mod overførsel af HIV.

 

Relevante emner

Influenza