Hydronefrose, børn

Bjerager, Mia, læge

Hvad er hydronefrose ?
Hvem kan få hydronefrose ?
Hvilke symptomer ses ved hydronefrose ?
Hvordan smitter hydronefrose ?
Hvordan behandles hydronefrose ?
Prognose

 

Hvad er hydronefrose ?

Hydronefrose er en betegnelse for, at nyrebækkenet er udvidet. Urinen står her i en sø lige uden for selve det funktionelle nyrevæv. Hvis hydronefrosen bliver stor, kan den trykke på nyrevævet, og det kan bevirke, at nyren kommer til at fungere dårligt og at nyrefunktionen kan blive nedsat.
Man kan have hydronefrose på den ene eller på begge nyrer. Der kan være flere årsager til tilstanden. Der kan være en medfødt klap eller et snævert sted et eller andet sted i urinvejene. Ovenfor klappen vil urinen standse op og danne en sø. I sjældne tilfælde kan ”stoppet” også skyldes en nyresten eller en blæresten. Ofte skyldes hydronefrose ”vesico uretral reflux”. Ved dette forstås, at urinen skyller lidt tilbage fra blæren og op i urinrøret. Hvis dette er udtalt skyller urinen helt op i nyrebækkenet, hvor der kommer til at stå en lille sø.

 

Hvem kan få hydronefrose ?

Hydronefrose kan være en medfødt tilstand, eller en tilstand der først opstår senere i barndommen.
Den medfødte hydronefrose opdages nogle gange allerede ved scanninger i graviditeten. Andre gange opdages det først, når barnet får symptomer (for eksempel urinvejsinfektion). Nogle hydronefroser opdages først i forbindelse med, at barnet belaster nyren meget ved for eksempel at drikke voldsomt mange sodavand til en børnefødselsdag.

 

Hvilke symptomer ses ved hydronefrose ?

 

 
 
  • Høj feber, mavesmerter, ildelugtende urin.
  • Dårlig trivsel, manglende spiselyst og tendens til gylp og opkastninger.
  • Vandladningsproblemer hos de lidt større børn. Barnet har måske svært ved at holde på vandet eller begynder at tisse i sengen om natten.
  • Uspecifikke mavesmerter. Disse kommer ikke helt sjældent i forbindelse med at nyren belastes med store mængder væske hos unge der har drukket øl.
  • Fuldstændig symptomløse.
 
 

Hvordan smitter hydronefrose ?

Det smitter ikke.

 

Hvordan behandles hydronefrose ?

Behandlingen er helt afhængig af årsagen til hydronefrosen. I sjældne tilfælde kan det være nødvendigt ved operation at fjerne en klap eller en blære- eller nyresten. Hvis hydronefrosen er meget stor, kan det engang imellem være nødvendigt at lægge et lille kateter ind og føre urinen ud en anden vej for at aflaste trykket på nyren.
Hvis det drejer sig om reflux, ved man i dag, at langt de fleste børn vokser sig fra denne tilstand. Mens man ”venter” på det, gælder det om at holde barnet infektionsfrit i sine urinveje. Det vil sige at forældrene skal henvende sig og få undersøgt om der er bakterier i urinen, hvis barnet har feber. Mange børn får forebyggende antibiotika for at forhindre infektioner.

 

Prognose

Prognosen er selvfølgelig afhængig af årsagen til hydronefrosen. Men generelt er prognosen rigtig god. Langt de fleste børn med vesico uretral reflux vokser sig fra det. Mange børn vokser sig fra deres hydronefroser.