Irritation af skinnebenets knoglehinde

Nielsen, Thomas, fysioterapeut

Hvad er irritation af skinnebenets knoglehinde ?

Denne skade opstår typisk på indersiden af skinnebenet. Irritationen skyldes, at den hinde, der ligger uden på selve skinnebensknoglen, bliver overbelastet.

 

Hvordan opstår skaden typisk ?

I skinnebenets knoglehinde sidder de hinder, der omslutter lægmusklerne fast. De trækker i knoglehinden, hver gang du spænder lægmusklerne for at sætte af under løb og spring. Normalt vil knoglehinden kunne klare trækket uden at blive irriteret. Men ved ændringer i træningen, nedslidte sko eller hvis du normalt løber på indersiden af foden (pronerer), kan knoglehinden blive overbelastet og irriteret.

 

Symptomer på irritation i skinnebenets knoglehinde

Ved irritation af skinnebenets knoglehinde får du smerter ned langs indersiden af skinnebenet. Ofte vil smerterne forsvinde, når du har varmet godt op, men vende tilbage efter træning eller dagen efter.

 

Hvad kan du selv gøre når skaden er sket ?

Hvis du begynder at få smerter på indersiden af skinnebenet, er det godt at checke nogle ting. Se først og fremmest på, om du har ændret din træning. Hvis du for eksempel er gået fra blødt til hårdt underlag, eller er begyndt at springtræne mere efter sommer- eller vinterpausen, kan dette være årsagen til, at du har fået ondt. Noget så simpelt som nedslidte sko, der har mistet deres evne til at beskytte mod stød, kan også være årsagen. Dit valg af sko kan betyde, at du begynder at overbelaste skinnebenets knoglehinde. For eksempel kan det være, at dine sko ikke passer til din løbestil eller fodstilling og derved er med til at øge trækket i knoglehinden. Tænk derfor altid på, hvad du skal bruge dine sko til, og hvilket underlag du skal træne på.

Når du først har fået ondt på indersiden af skinnebenet, kan du gøre flere forskellige ting. Først og fremmest skal du behandle skaden efter RICE princippet – altså med is. Isen hjælper til med at begrænse smerterne og irritationen. Brug is efter træning og et par gange i løbet af dagen og aftenen. Se i øvrigt under RICE. Skru samtidig ned for træningen og gå tilbage til noget der ikke umiddelbart gør ondt. Det kan være nødvendigt helt at stoppe med springtræning, udelukkende træne på blødt underlag (i skoven,på grus eller på græs) eller skifte dine sko ud. Du kan også begynde at styrketræne lægmusklerne for at forberede muskler og knoglehinder på de ændrede belastninger. Elastiske bind i neopren kan også bruges til at holde musklerne varme og øge blodcirkulationen under træning.

 

Hvordan undersøger lægen skaden ?

Lægen vil ofte kunne stille diagnosen ud fra din egen beskrivelse af, hvor det gør ondt, hvordan smerterne er opstået og hvornår det gør ondt. Undersøgelsen vil give smerter, når lægen mærker ned langs skinnebenets inderside, der desuden kan føles bulet og ujævn.

 

Behandlingsmuligheder

Lægen tager stilling til om skaden skal behandles medicinsk med smertestillende gigtpiller eller henvise til fysioterapeut.

Hvis du bliver henvist til fysioterapeut kan du blive behandlet med is, ultralyd, laser, udstrækning af lægmusklerne og eventuelt massage. Hvor mange behandlinger du skal have afhænger af, hvor tidligt i skadesforløbet du er kommet i gang med behandlingen. Jo tidligere du kommer i gang med behandlingen, jo hurtigere er du tilbage til træningen. Ofte vil smerterne aftage i løbet af et par uger, hvis du samtidig med behandlingen træner mindre. Helt smertefri kan du forvente at være efter 4 til 6 uger.

 

Følgeskader

Hvis smerterne fortsætter, når du går i gang med træningen igen, kan det skyldes mere alvorlige skader andre steder i underbenet. To af de skader der kan være tale om, er først og fremmest træthedsbrud i skinnebenet eller et såkaldt compartmentsyndrom i lægmuskulaturen. Hvis der er tale om træthedsbrud, skal du holde dig fra at belaste det skadede ben. Du kan i stedet træne i den lokale svømmehal, hvor du kan bevæge dig i vandet uden at belaste benet direkte.

Compartmentsyndromet skyldes, at lægmusklerne er blevet for store til deres egen muskelhinde. Ofte kræver dette en operation for at blive smertefri.