Muskeloverrivning i læggen

Larsen, Eilif , speciallæge, dr. med.

Årsager og traumemekanisme

Der er samme disponerende årsager, som nævnt ovenfor. Skaden opstår ved et pludselig kraftigt afsæt frem over foden eller under en landing efter et spring. Et direkte spark mod en i forvejen udspændt sene kan ligeledes føre til muskelruptur i læggen.
Skaden er næsten altid beliggende på overgangen mellem indvendige muskelbug og senespejlet, se Figur 1. Skaden kaldes også for ”tennislæg”.

 

Symptomer

Personen vil føle en pludselig kraftig smerte i midten af læggen, og der er smerter ved afvikling af almindelig gang. Der kommer altid nogen blødning, og af denne årsag er det ofte svært at vurdere graden af skade. Dagene efter vil der komme nogen hævelse og blålig misfarvning af huden, som følge til blødningen i forbindelse med skaden.

 

Diagnose

Diagnosen er klinisk vurderet udfra skadens opståen. Der vil være smerter midt i læggen ved pres af foden mod modstand. Der er tryksmerter på overgangen mellem muskel og senespejl, og ofte kan man mærke et hul på dette sted.
I tvivlstilfælde kan Ultralydsscanning anvendes til at faststille diagnosen.
Ruptur af den lille sene mellem achillessenens muskler kan give lignende symptombillede, men der vil ikke være hævelse under huden, og ingen defekt at mærke i musklen.

 

Behandling

Der behandles straks efter RICE-princippet. Ved større hævelse skal skaden vurderes af læge.
De første dage indtil hævelsen er på retur skal benet aflastes. Der skal anvendes komprimerende bandage, bedst i form af en elastisk strømpe med mellemste kompression, som passer til benets størrelse. Der aflastes i skoene med cirka 1 cm forhøjelse under skoene. Efter 5-8 dage kan man begynde cykling, starte med belastning over hælen tiltagende fremover forfoden. Efter 8-10 dage begyndes bløde udspændinger til lægmusklen, disse må ikke give anledning til smerter.
Det er vigtigt, at der hurtigt begyndes forsigtig aktivitet for at undgå for stor arvævsdannelse.
Sport kan tidligst genoptages efter 6 uger, men ofte varer det op til 12 uger før der er fuld restitution.
Operation er ikke nødvendig.

 

Prognose

Er der kommet stor mængde arvæv, kan enkelte være disponeret til at føle lægmusklerne stramme. Personen bør da anvende en forhøjelse under hælen.