Navlebrok, børn

Bjerager, Mia, læge

Hvad er navlebrok ?
Hvem kan få navlebrok ?
Hvilke symptomer ses ved navlebrok ?
Hvordan smitter navlebrok ?
Hvordan behandles navlebrok ?
Prognose

 

Hvad er navlebrok ?

Navlebrok er en huddækket ”defekt” i bugvæggen i området omkring navlen. Det skyldes, at mavemusklerne ikke er vokset helt sammen i midten, således at der under huden kun er en tynd bindevævshinde og lige inde under denne er der tarme.

 

Hvem kan få navlebrok ?

Navlebrok er hyppigt forekommende, og ses hos mange spædbørn har navlebrok de første levemåneder. Det er lidt hyppigere hos børn, der er født for tidligt.

 

Hvilke symptomer ses ved navlebrok ?

Man opdager som regel, at babyen har navlebrok i løbet af de første leveuger, når navlesnorsstumpen er blevet tør og er faldet af
I området omkring navlen ses en bule, som strutter ud. Den kan være fra få millimeter og til flere centimeter.
Navlebrokket i sig selv giver ikke nogen symptomer. Det er ikke farligt, da tarmen ikke kan komme i klemme i et navlebrok (som den kan i et lyskebrok).
Navlebrokket giver ikke barnet smerter.
Når barnet skriger, stiger trykket i bughulen og brokket presses ud, men det er ikke fordi barnet har ondt pga. navlebrokket, at det skriger.

 

Hvordan smitter navlebrok ?

Det er ikke smitsomt.

 

Hvordan behandles navlebrok ?

Langt de flest navlebrok lukker sig selv spontant i løbet af det første leveår. Hvis dette ikke sker er der mindre sandsynlighed for, at det lukker sig spontant, men det ses. På grund af denne spontane lukning er behandling oftest unødvendig. Plaster-bandager har ingen effekt. Hvis brokket er stort, også efter at barnet er blevet et år, skal det opereres.

 

Prognose

God, da de fleste navlebrok lukker af sig selv.
Få børn bliver opereret. Det er en lille simpel operation, som hurtig er overstået.