Navlegranulom, børn

Bjerager, Mia, læge

Hvad er et navlegranulom ?
Hvem kan få navlegranulom ?
Hvilke symptomer ses ved navlegranulom ?
Hvordan smitter navlegranulom ?
Hvordan behandles navlegranulom ?
Prognose

 

Hvad er et navlegranulom ?

Når barnet er blevet født, sættes en klemme, en snor eller en elastik omkring navlestrengen, og navlestrengen klippes over. Navlestrengsstumpen, der sidder tilbage tørrer og falder af i løbet af de første 5-8 dage efter fødslen. På stedet, hvor navlestrengen har siddet er et lille sår tilbage. Der dannes ny hud og navlen tørrer helt ind i løbet 12-15 dage. Den ekstra dannelse af ny hud og arvæv giver nogle gange anledning til dannelse af en lille gevækst i bunden af navlen.

 

Hvem kan få navlegranulom ?

Det kan alle nyfødte børn få.

 

Hvilke symptomer ses ved navlegranulom ?

Barnet mærker intet til navlegranulomet, det er fuldstændigt smertefrit.
Man bemærker, at der i bunden af navlen sidder en lille lyserød, blød gevækst. Den ligner nærmest en lille vorte.
Der er ingen nerver i den , og det giver ikke anledning til nogen smertefornemmelse, når man rører den.
Der kan være ganske let udskillelse af lidt vævsvæske fra området.

 

Hvordan smitter navlegranulom ?

Det smitter ikke. Nogle mener det hænger sammen med at nutidens bleer lukker meget tæt, hvorved varme og fugt nemt opstår. Navlen er så længere tid om at falde af og længere tid om at blive tør.

 

Hvordan behandles navlegranulom ?

Navlegranulomer skal behandles med lapisstift (sølvnitrat) Sundhedsplejersken plejer at hjælpe med dette. Det er vigtigt, man kun pensler navlegranulomet og ikke rammer huden omkring navlen, da lapis er ætsende og kan give skader på huden. Hvis det bliver gjort et par gange om ugen i nogle uger, skrumper granulomet af sig selv.
En gang imellem hvis granulomet er særlig stort kan det være en god ide, hvis lægen sætter en snor om. Dette er helt smertefrit for barnet. I løbet af et par dage bliver granulomet sort og falder selv af.

 

Prognose

Er god. Navlen bliver lige så pæn, som hvis der ikke havde været et navlegranulom. Børn, der har haft navlegranulomer, får ikke hyppigere navlebrok end andre børn.