Nøddeknækker-ankel (os trigonum)

Larsen, Eilif , speciallæge, dr. med.

Traumemekanisme

Bagtil anklen på rullebenet (talus) kan der ligge en lille ekstra knogle (os trigonum) som fra naturens hånd ikke er vokset fast til selve rullebenet, eller denne knogle kan opstå, idet den bliver revet fra rullebenet efter en ankelforstuvning. I sjældnere tilfælde kan den fremkomme som følge til gentagne tryk og pres af knoglerne mod hinanden, dette ses ofte hos balletdansere, Figur .
Når foden bevæges nedad vil os trigonum kunne komme i klemme mellem skinnebenets bagkant og hælbenet, ligesom en nød i en nøddeknækker.

 

Symptomer og diagnose

Der er smerter i forbindelse med løb eller ved en kraftig bevægelse, hvor man skal helt op at stå på forfoden eller tæerne. Denne smerte lokaliseres omkring achillessenen og foran denne, og mistolkes ofte som udløst fra selve achillessenen. Der er sjældent smerter ved almindelig gang. Efter aktivitet kan der komme en lille hævelse foran achillessenen og bag anklen.
Der vil være smerter, hvis man presser foden kraftigt nedad og evt. samtidigt drejer den fra side til side.
Røntgenundersøgelse vil normalt kunne vise den ekstra knogle. I tvivlstilfælde kan man lægge en lille lokalbedøvelse omkring knoglen, og kan patienten løbe uden smerter, bekræfter det diagnosen. Forkert tolkning kan skyldes smerter, der udløses fra storetåens bøjesene, som ligger op til knoglen i samme område.

 

Behandling

Er der vedvarende smerter kan forsøges med en bandage i form af tape, som hindrer fuldt opadbøj og vridbevægelser af anklen. Behandling med is efter aktivitet. Består smerterne på trods af dette, kan forsøges med en kortvarig pause af 1-2 ugers varighed og samtidig behandling med et anti-inflammatorisk medicin.
Bliver generne mere permanente kan os trigonum fjernes operativt.

 

Prognose

Der er lille risiko for varige mèn. Der er næsten 100 % helbredelse efter operation, og man kan være fuldt sportsaktiv efter cirka 4 – 8 uger.