Polypper, børn

  Ravn, Susanne Holst, læge  

                     

 Hvad er polypper ? 

 

 Bagerst i næsen, i næsesvælgrummet, findes lymfevæv, der er med til at bekæmpe virus og bakterier. I reaktionen mod disse vil vævet ofte vokse i størrelse, hvilket er mest udtalt for mindre børn (fra 1 års alderen og op til 6-8 års alderen), til dels på grund af de hyppigere infektioner i de første leveår, men også grundet det enkelte barns individuelle reaktivitet overfor virus og bakterier.
Når vævet er forstørret i en sådan grad, så barnet primært trækker vejret gennem munden og/eller taler med snøvlet (nasal) stemme og/eller har mange tilfælde af mellemøre- eller bihulebetændelse taler man om polypper.
 

 
 

 Hvem kan få polypper ? 

 

 Polypper er relativt hyppigt forekommende hos børn i alderen 1-7 år. Forekommer lige hyppigt hos drenge og piger. 

 
 

 Hvilke symptomer er der ved polypper ? 

 
  •  Der er ofte langvarig forkølelse, ofte med klart næseflåd og uden feber.
  • Barnet har en karakteristisk fremtræden med let åbentstående mund og hørlig vejrtrækning gennem munden, idet næsen er lukket.
  • Talen er snøvlet (nasal).
  • Barnet snorker om natten og hoster eventuelt.
  • Der er nedsat hørelse samt nedsat smags- og lugtesans.
  • Der ofte hyppige øvre luftvejsinfektioner (mellemøre- og bihulebetændelse).
 
 

 Hvordan smitter polypper ? 

 

 Polypper smitter ikke i sig selv, men hyppige øvre luftvejsinfektioner (som smitter !) vil hos nogle børn fremme dannelsen af polypper. 

 
 

 Hvordan behandles polypper ? 

 

 Behandlingen er fjernelse af polypperne, hvilket sker i fuld bedøvelse enten hos øre-næse-hals-læge eller under hospitalsindlæggelse. Om polypperne skal fjernes og hvornår, afhænger helt af sværhedsgraden og hyppigheden af symptomerne. Oftest vil barnet følges af en øre-næse-hals-læge, og denne vurderer udfra polyppernes påvirkning af hørelsen, udfra antallet af infektioner, samt udfra hvordan barnets slimhinder i næsen reagerer på, at vejrtrækning overvejende/alene sker gennem munden, om fjernelse er nødvendig. 

 
 

 Prognose 

 

 God, dog er nogen risiko for, at polypperne gendannes.